Πολιτική

Ρίσι Σούνακ: O πανικός για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ο κρυφός ρόλος του Τζορτζ Όζμπορν

Ο πανικός του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, φαίνεται σε κάθε δημόσια έκφραση τελευταία και η απόδειξη είναι ότι δεν καταφέρνει να χειριστεί ούτε καν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με την κοινή γνώμη της Βρετανίας να στηρίζει, σε συντριπτική πλειοψηφία, τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας. Έχοντας ήδη υποστηρίξει στο παρελθόν άτεγκτες θέσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών, φτάνοντας σε ρήξη ακόμα και με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Βρετανικού Μουσείου πάνω στο θέμα, ο οποίος έχει εκφράσει τη βούλησή του να προχωρήσει τις συζητήσεις με την Ελληνική πλευρά, ο Σούνακ αναγκάστηκε, καθώς δεν μπορούσε καν να χειριστεί το ζήτημα των Γλυπτών, να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η κατακόρυφη πτώση του ίδιου και της παράταξής του στις δημοσκοπήσεις, το σκάνδαλο της αντιμετώπισης της πανδημίας που ήρθε πρόσφατα στο φως, τα αδιέξοδα στο προσφυγικό και οι απανωτές ατυχείς δηλώσεις Υπουργών είναι μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Σούνακ κατά την εύθραυστη, καθώς φαίνεται, θητεία του-και σε αυτά τώρα προστέθηκε το θέμα των Μαρμάρων. Άλλωστε η η συγκυρία που φαίνεται να ευνοεί τις ελληνικές θέσεις δεν είναι τυχαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερίδα Indepedent σε δημοσίευμά της πριν από λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου 2023 με τον τίτλο “Ο Τζορτζ Όζμπορν αναβαθμίζει σημαντικά τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα Ελγίνεια” υποστήριζε ότι οι συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική πλευρά έχουν προχωρήσει σημαντικά και σε τέτοιο βαθμό ώστε μιλάμε για μια πρωτότυπη συμφωνία δανεισμού θέτοντας μάλιστα στο τραπέζι τους Αρχαιοελληνικούς θησαυρούς που θα μπορούσαν να εκτεθούν στο περίφημο μουσείο του Μπλούμπζμπερι στη θέση των Γλυπτών.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος του Βρετανικού μουσείο, Τζορτζ Όζμπορν είναι επιφανές πρόσωπο της πολιτικής ζωής της Βρετανίας, πρώην καγκελάριος των Τόρις και με βαθιά γνώση του θέματος ο οποίος είχε αφήσει ήδη εδώ και καιρό να διαρρεύσουν στα βρετανικά μίντια λεπτομέρειες της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι είναι προς όφελος της Βρετανίας και του ίδιου του μουσείου να δείξουν καλή βούληση και να επωφεληθούν από κοινού αναφορικά με το ζήτημα της επανένωσης αφού, όπως επέμενε, θα επρόκειτο για μια συμφωνία win-win.

Πρόκειται, όπως λένε οι βρετανικές πηγές, για τις ίδιες ακριβώς λεπτομέρειες που συζητηθήκαν και κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Βρετανίας, κάτι που εκνεύρισε εμφανώς τον Σούνακ. Η επικείμενη νίκη του ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ θεωρείται σχεδόν βέβαιη και είναι λογικό ο Έλληνας πρωθυπουργός να εξετάζει την επόμενη μέρα-ειδικά ως προς την επιστροφή των Γλυπτών συνομιλώντας μαζί του. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times, μετά την ακύρωση, ανώνυμη κυβερνητική πηγή «στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εκνεύρισε τον Σούνακ ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Στάρμερ. Θα πρέπει να το συνηθίσει» τονίζοντας μάλιστα ότι «ο Σούνακ έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να παρουσιάσει τον Στάρμερ ως έναν «πονηρό» πολιτικό υποστηρίζοντας ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι «απερίσκεπτος ακόμη και όταν σκέφτεται μια συμφωνία που αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα». Αλλά το μόνο που κάνει είναι να δείχνει πανικό. Προφανώς, σύμφωνα με την εφημερίδα, νομίζει ότι με το να εμφανιστεί ως άτεγκτος αναφορικά με το θέμα της επιστροφής θα κερδίσει το πιο συντηρητικό και ακραίο κοινό των Tories, που αντιτίθενται σε ένα τέτοιο σχέδιο. Σύμφωνα με τους Financial Times «ο Σούνακ θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ παρουσιάζει τον Σεν Κιρ Στάρμερ τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, ως κάποιον που είναι διατεθειμένος να τα παραδώσει».

Άλλοι πάλι θέλουν τον πρωθυπουργό της Βρετανία έξαλλο μετά τις δηλώσεις του Μητσοτάκη και τη συνέντευξη του στο BBC-τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όλες οι κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πολλά από τα οποία, ωστόσο, μιλούν για άλλο ένα ακόμα βατερλό και απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε συνέντευξη του προς το BBC και τη δημοσιογράφο Λόρα Κιουνσμπεργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως δεν είναι θέμα «επιστροφής» αλλά «επανένωσης» ενός κορυφαίου έργου τέχνης της ανθρωπότητας καθώς δεν μπορείς να θαυμάσεις πουθενά αυτά τα γλυπτά παρά στον φυσικό τους χώρο διερωτώμενος χαρακτηριστικά ότι «αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο τι θα συνέβαινε;». Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ξεκάθαρα ότι τα Γλυπτά είναι προιόντα κλοπής, κάτι που λέγεται ότι ενόχλησε σφόδρα τον Σούνακ με τις διαρροές και τα δημοσιεύματα στα βρετανικά μίντια όπως στην Independent να αναφέρουν ότι για το Λονδίνο δεν τίθεται επιστροφής και ότι «ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Οι Εργατικοί, που καθώς φάινεται βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό μιλούν ήδη για κυβερνητικό φιάσκο δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο κ. Στάρμερ δεν έχει καμία σχέση με το θέμα: Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει το σοβαρό προβάδισμα».

Τι λέει το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός προασπιζόταν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών, οι οποίες συνάδουν με αυτές που έχει κατά καιρούς εκφράζει η υπουργός Λίνα Μενδώνη, έδινε, από την πλευρά του, τις δικές του απαντήσεις κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες κλοπές πολύτιμων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο «καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί παρά στην Ελλάδα».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι χρόνια τώρα και έχει πετύχει μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» για να καταλήξει πως «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία το Υπουργείο μαζί με την κυβέρνηση παρακολουθούν στενά». Με τα σκάνδαλα να κινδυνεύουν να αμαυρώσουν τη φήμη του Βρετανικού Μουσείου και τις άτεγκτες θέσεις της Βρετανικής κυβέρνησης να μην πείθουν πια ούτε τον τελευταίο υποστηρικτή των θέσεων περί Ελγινείων, είναι λογικό να μην υπάρχουν πια επιχειρήματα που θα μπορούσε να υποστηρίξει ο Σούνακ δημόσια σε μια κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μητσοτάκη. Άλλωστε, ο όρος για τη συνάντηση, που τελικά δεν έγινε ποτέ, ήταν να μην προβούν σε καμία κοινή δήλωση, η οποία ενδεχομένως θα έφερνε τον βρετανό πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση και τον ανάγκασε να υιοθετήσει και πάλι τη λογική του σκληρού δρόμου που εξακολουθεί να υιοθετεί τελευταία σε κάθε τομέα της πολιτικής του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική