Πιστή στη βρετανική πολιτική όσον αφορά στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και την εν γένει σταθερότητα της ευρωζώνης, η Royal Bank of Scotland, η οποία σημειωτέον ανήκει κατά 80% στο βρετανικό δημόσιο, περιέλαβε στην επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος της Ελλάδος.
Ειδικότερα, στην επιχειρησιακή σύμβαση και ειδικότερα στο άρθρο 8, αναφέρεται σύμφωνα με το euro2day ότι: «Λόγω της κρίσιμης για την Ελλάδα οικονομικής συγκυρίας κατά την περίοδο υπογραφής της παρούσας ΕΣΣΕ, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται ότι, στην ακραία περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, θα επαναδιαπραγματευθούν το άρθρο 2 της παρούσας, εφόσον ζητηθεί τουλάχιστον από το ένα εξ αυτών».
Η βρετανική τράπεζα διαθέτει ένα και μόνο εξειδικευμένο στα ναυτιλιακά υποκατάστημα στον Πειραιά και απασχολεί 80 υπαλλήλους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε επισκεφθεί τον βρετανό ομόλογό του Τζωρτζ Οσμπορν, στο πλαίσιο της αναζήτησης στήριξης όσον αφορά στη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και επενδυτών.
Την ίδια περίοδο, οι βρετανοί ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ, της οποίας η ηγεσία, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των συνεπειών.
Δείτε εδώ την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας της Royal Bank of Scotland στην Ελλάδα