H επίσκεψη του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Γαλλία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σημαντικών εμπορικών κι επιχειρηματικών συμφωνιών.
H επίσκεψη του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί στη Γαλλία, δεύτερο σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί με στόχο την επαναπροσέγγιση της Τεχεράνης με τους Ευρωπαίους μετά την άρση των κυρώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σημαντικών εμπορικών κι επιχειρηματικών συμφωνιών.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ήδη τη σύναψη μιας συμφωνίας με την ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών Airbus για την αγορά 114 αεροσκαφών.
Επιπλέον μια άλλη συμφωνία αφορά την επιστροφή στο Ιράν της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας PSA Peugeot Citroën, μέσω μιας σύμπραξης με την ιρανική εταιρεία Iran Khodro, με στόχο την παραγωγή 200.000 οχημάτων τον χρόνο, σύμφωνα με μια πηγή στην κυβέρνηση της Γαλλίας.
Ο πρόεδρος του Ιράν επιβεβαίωσε άλλωστε σήμερα μιλώντας σε Γάλλους επιχειρηματίες ότι η Τεχεράνη είναι ανοικτή στις επενδύσεις, ενώ ξεκίναγε την επίσκεψή του στη Γαλλία.
Πρόκειται για την πρώτη περιοδεία του Χασάν Ροχανί στο εξωτερικό μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Στον πρώτο σταθμό του, την Ιταλία, η υποδοχή ήταν θερμή για τον μετριοπαθή Ιρανό πρόεδρο και μια 120μελή αντιπροσωπεία που αποτελείται από επιχειρηματίες και υπουργούς της ιρανικής κυβέρνησης, ενώ μια σειρά συμφωνιών υπογράφθηκε μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο η Γαλλία υιοθέτησε σκληρότερη θέση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, ενώ δεν κρύβει επιπλέον τη δυσφορία της για την υποστήριξη του Ιράν στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και παράλληλα διατηρεί στενούς δεσμούς με τους σουνίτες αντιπάλους της σιιτικής Τεχεράνης στον Κόλπο, ο πήχυς των προσδοκιών για την επίσκεψη στο Παρίσι του Χασάν Ροχανί είναι χαμηλότερα, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Είναι αλήθεια ότι το Ιράν επέστρεψε στη διεθνή κοινότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούμε στα πάντα, ειδικά στο θέμα της Συρίας» είχε επισημάνει εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ενόψει της επίσκεψης Ροχανί.
Εντούτοις, από τον Ιούλιο, εμπορικές και πολιτικές αντιπροσωπείες από τη Γαλλία ταξίδεψαν στην Τεχεράνη για να εξετάσουν ευκαιρίες εκεί. Αξιωματούχοι επισήμαναν ότι κάποιου είδους «δεσμεύσεις» μπορούν τώρα να γίνουν, παρά το γεγονός ότι το τοπίο για την υλοποίησή τους δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως.
«Εμείς δεν βλέπουμε κανένα πρόσκομμα για τις εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν και να επενδύσουν στο Ιράν» τόνισε ο Ροχανί στην αντιπροσωπεία των Γάλλων επιχειρηματιών.
«Ο ερχομός μου εδώ έχει στόχο να δείξει ότι το Ιράν είναι έτοιμο για επενδύσεις» προσέθεσε.
Αφού συναντηθεί στο Παρίσι με περίπου 20 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, ο Ροχανί αναμένεται να εκφωνήσει μια ομιλία σε επιχειρηματίες αύριο σε ένα γαλλοϊρανικό φόρουμ, όπου οι Ιρανοί υπουργοί θα αναπτύξουν τα σχέδιά τους.
Αρκετές συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Αν και πολλές από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν έχουν αρθεί, ορισμένες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ παραμένουν σε ισχύ. Οι επιχειρηματίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες κυρώσεις, στην περίπτωση που το Ιράν παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Το να επενδύει κανείς στο Ιράν δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το επενδύει στην Ολλανδία ή τη Δανία» επισήμανε γαλλική διπλωματική πηγή.
«Όλοι θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα αιωρείται καμιά Δαμόκλειος Σπάθη από πάνω τους προτού προχωρήσουν σε επενδύσεις» προσέθεσε.