Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα του εξτρεμισμού δεν πρέπει να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προέλθει από τα ίδια τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Ευθύνες σε «κάποιες χώρες» και «μυστικές υπηρεσίες» για την εξάπλωση του βίαιου εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή επέρριψε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί από τα ίδια τα μεσανατολικά κράτη, κι όχι να επιβληθεί από το εξωτερικό.
«Κάποιες μυστικές υπηρεσίες έχουν βάλει τα ξίφη στα χέρια παρανοϊκών ανθρώπων, που τώρα δε δείχνουν έλεος σε κανέναν» σημείωσε ο κ. Ροχανί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Η σωστή λύση σε αυτό το αδιέξοδο μπορεί να προέλθει από την περιοχή, να δοθεί μια λύση από την περιοχή με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, και όχι [να επιβληθεί μια λύση από κράτη] εκτός της περιοχής» υποστήριξε.
Ο πρόεδρος του Ιράν κατήγγειλε την «εσφαλμένη στρατηγική» της χωρών της Δύσης στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε κυρίως στις «ανάρμοστες επεμβάσεις» στα εσωτερικά της Συρίας. «Οι στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ και οι ανάρμοστες επεμβάσεις στη Συρία αποτελούν ξεκάθαρα παραδείγματα αυτής της λανθασμένης στρατηγικής προσέγγισης στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο κ. Ροχανί ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.
«Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η δημοκρατία δε μπορεί να μεταφυτευτεί από το εξωτερικό […] δεν είναι ένα εμπορικό προϊόν που μπορεί να εισαχθεί από τη Δύση στην Ανατολή» συνέχισε ο πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε άμεσα στις επιδρομές χωρών της Δύσης και αραβικών κρατών στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Όταν οι στρατηγοί εισβάλουν σε μια περιοχή, να μην αναμένετε ότι οι διπλωμάτες θα τους υποδεχθούν θερμά. Όταν ο πόλεμος ξεκινά, η διπλωματία τερματίζεται. Όταν οι κυρώσεις επιβάλλονται, το μίσος για εκείνους που τις επέβαλαν μεγαλώνει» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα «καλή τη πίστει» με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος.
«Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε μια τελική συμφωνία στο λίγο χρόνο που μας απομένει» σημείωσε ο κ. Ροχανί.
Απηύθυνε προειδοποίηση για τις «υπερβολικές απαιτήσεις» που προβάλλουν οι χώρες της Δύσης και επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου, ένα από τα προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το ειρηνικό μας πυρηνικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένου του εμπλουτισμού, και να αποκομίσουμε πλήρως τα οφέλη από τα πυρηνικά δικαιώματά μας στο ιρανικό έδαφος στο πλαίσιο των διεθνών νόμων».
Ο κ. Ροχανί κατήγγειλε επίσης τις «καταπιεστικές» διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβάλει την χώρα του και που θα μπορούσαν να αρθούν εφόσον επιτευχθεί μία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι κυρώσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα «ενός στρατηγικού λάθους» εκ μέρους των χωρών της Δύσης και η διατήρησή τους «προκαλεί επιπλέον εμπόδια σε μια μακροπρόθεσμη συνεργασία στο μέλλον» προειδοποίησε ο ίδιος.
«Κάθε καθυστέρηση στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας το μόνο που θα προκαλέσει είναι να αυξηθεί το κόστος, όχι μόνο για εμάς αλλά εις βάρος της οικονομίας και του εμπορίου άλλων πλευρών και της ανάπτυξης και της ασφάλειας στην περιοχή μας» υποστήριξε ο Χασάν Ροχανί.