Διεθνή

Ρωσία: Αυξανόμενη απειλή ο χημικός πόλεμος του ΙΚ

A8007CD495F663E743D45329F761D99E.jpgΟ Ρώσος υπουργός εξωτερικών διατύπωσε έκκληση σε ομιλία του στην Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται στην Γενεύη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υφίσταται μια αυξανόμενη απειλή από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι διεξάγουν χημικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, και ζήτησε να πραγματοποιηθούν συνολικές διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση ενός νέου συμφώνου για την καταπολέμηση του.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε την έκκληση σε ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Η απειλή αυτή καθίσταται εξαιρετικά επείγουσα υπό το φως προσφάτως αποκαλυφθέντων γεγονότων περί επανειλημμένης χρήσης όχι μόνο βιομηχανικών τοξικών χημικών, αλλά επίσης πλήρως ανεπτυγμένων παραγόντων χημικού πολέμου από το ISIL (Ισλαμικό Κράτος) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ», δήλωσε.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιστεύεται ότι ευθύνονται για επιθέσεις με αέριο μουστάρδας που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στη Συρία και το Ιράκ, ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ.

Μια εμπιστευτική έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι εκτέθηκαν σε αέριο μουστάρδας τον Αύγουστο στη Μαρέα, βορείως του Χαλεπίου.

«Δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι η χημική τρομοκρατία αναδύεται όχι ως μια αφηρημένη απειλή, αλλά ως μια σοβαρή πραγματικότητα του καιρού μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Λαβρόφ, εκτιμώντας πως υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να διαπραχθούν παρόμοια εγκλήματα στις επικράτειες της Λιβύης και της Υεμένης.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οργανώσεις μαχητών αποκτούν πρόσβαση σε επιστημονική και τεχνική τεκμηρίωση για την παραγωγή χημικών όπλων, καταλαμβάνουν χημικά εργοστάσια και στρατολογούν ξένους ειδικούς για να βοηθήσουν στη σύνθεση παραγόντων χημικού πολέμου, χωρίς ωστόσο να μοιραστεί τις πηγές του. 

Ο ρώσος υπουργός δήλωσε πως η έναρξη διαπραγματεύσεων θα έδινε νέα πνοή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά η οποία δεν έχει καταφέρει να επιτύχει οποιαδήποτε συμφωνία για αφοπλισμό από την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα.

You may also like

More in Διεθνή