Διεθνή

Ρούτε: Η ΕΕ χρειάζεται έργα, όχι οράματα

91F1B231B15EE01A239837A2C6DFC6D8.jpgΟ ολλανδός πρωθυπουργός υποδέχθηκε πρόσφατα σύσσωμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επ΄ευκαιρία της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας στην ΕΕ. Και δήλωσε ότι θέλει να «σώσει» την Ευρώπη με έργα και όχι με οράματα.

Η ολλανδική προεδρία στην ΕΕ μετρά λίγες μέρες μόνο, αλλά έχει να αντιμετωπίσει ένα βουνό από πολύπλοκα θέματα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Βέβαια το αξίωμα δεν δίδει ουσιαστικά εργαλεία και εξουσία για την επίλυσή τους, αλλά όποια χώρα αναλάβει την προεδρία έχει τη δυνατότητα να συγκαθορίζει την ατζέντα και κυρίως να παρεμβαίνει για τη λήψη συναινετικών αποφάσεων.

Το προσφυγικό μέσα από την Τουρκία

Στην περίπτωση της Ολλανδίας η εμπειρία δεν λείπει. Η χώρα έχει ασκήσει 12 φορές μέχρι τώρα καθήκοντα εκ περιτροπής προεδρίας. Και, όπως είθισται, ο πρωθυπουργός της χώρας αποκαλύπτει τις προτεραιότητές του για το εξάμηνο. Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επέλεξε χαμηλούς τόνους δείχνοντας περίσσευμα πραγματισμού. «Αρκετά έχουμε συζητήσει για το μέλλον της ΕΕ, τώρα ήρθε η ώρα να περάσουμε σε πράξεις», δηλώνει. «Μην περιμένετε από εμένα οράματα, ούτε τους επόμενους έξι μήνες ούτε μετά». Ο ολλανδός πρωθυπουργός δεν άλλαξε ούτε καν το «λόγκο» της προεδρίας. Χρησιμοποίησε για λόγους οικονομίας το ίδιο από την τελευταία προεδρία του 2004.

Παρουσιάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα το προσφυγικό ο Ρούτε υποστήριξε ότι για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και αιτούντων άσυλο χρειάζονται καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, κέντρα καταγραφής τους στην Ελλάδα και αποτελεσματική επαναπροώθησή τους. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς θα επισκεφθεί αύριο, Κυριακή (10.01), την Άγκυρα για να υπενθυμίσει στην τουρκική ηγεσία ότι οφείλει να εφαρμόσει το «σχέδιο δράσης» με μέτρα για την καλύτερη περίθαλψη των προσφύγων από τη Συρία και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των ακτών της.

Δουβλίνο κατά… Σένγκεν

Μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο η ολλανδική προεδρία θέλει να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για την προστασία των κοινών συνόρων. Επειδή άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο Μαρκ Ρούτε δεν έχει αυταπάτες ότι θα είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσει. Υπό την ολλανδική προεδρία οι υπουργοί Εσωτερικών θα συναντώνται πιο συχνά, κάθε 4 εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να είναι έτοιμο το σχέδιο. «Μέχρι την υλοποίησή του όμως θα περάσουν χρόνια», προειδοποιεί ευρωπαίος διπλωμάτης. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζει την προστασία των συνόρων ως προϋπόθεση για τη σωτηρία της συνθήκης Σένγκεν. «Δεν είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να εξαγγέλει κι άλλη χώρα την επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους», διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Παράλληλα με αυτό η Κομισιόν θέλει να παρουσιάσει τις ερχόμενες εβδομάδες ένα ρεαλιστικό μοντέλο που θα διαδεχθεί τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που προβλέπει ότι ένας πρόσφυγας μπορεί να ζητήσει άσυλο μόνο στην χώρα της πρώτης εισόδου του στην ΕΕ. Ο κανονισμός αυτός δεν λειτουργεί πια, ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ τον χαρακτήρισε παρωχημένο. Ο κατάλογος των προβλημάτων δεν τελειώνει όμως εδώ. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου η Κομισιόν θέλει να βρει συμβιβασμό με αφορμή το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Νέος πονοκέφαλος η Πολωνία και οι νομοθετικές της πιρουέτες. Διαχρονικό πρόβλημα τέλος η ανεργία, το ποσοστό της οποίας σε πολλές χώρες παραμένει υψηλό.

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

You may also like

More in Διεθνή