ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
Μια άλλη πτυχή των επιπτώσεων από την επιβολή του ελέγχου κεφαλαίων αναδεικνύει με ρεπορτάζ του το Russia Today.
Οπως αναφέρει, «οι ζωές των τροφίμων του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου απειλούνται, καθώς η επιβολή των capital controls από την ελληνική κυβέρνηση έχουν δυσκολέψει τη διαδικασία προμηθειών των εισαγόμενων ειδικών τροφών που απαιτούνται για τη διατροφή των περίπου 2.200 ζώων».
Ο ιδρυτής του Πάρκου, ο Ζαν-Ζακ Λεσέρ μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο καταγγέλλει ότι τα δελφίνια, οι φώκιες, οι λεμούριοι, τα φλαμίνγκο και οι γιγαντιαίοι μυρμηγκοφάγοι «βρίσκονται σε κίνδυνο» εξ αιτίας των κακοτυχιών στην ελληνική οικονομία.
«Με την εισαγωγή των capital controls, οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν την προπλήρωση ολόκληρου του ποσού για την τροφή που εισάγεται στη χώρα, κάτι που όμως είναι δύσκολο να γίνει επειδή έχουν επιβληθεί περιορισμοί στα χρήματα που μεταφέρονται έξω» εξηγεί το RT.
«Από την πρώτη στιγμή των capital controls οι τρεις κύριοι προμηθευτές μας μάς ενημέρωσαν ότι κάθε τροφή θα πρέπει να προπληρωθεί εξ ολοκλήρου. Εχουμε μόνο δύο εβδομάδες για να παραλάβουμε ένα μεγάλο φορτίο με ψάρια» δηλώνει στο ρωσικό δίκτυο ο κ. Λεσέρ.
Οι κύριοι προμηθευτές του Πάρκου είναι από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία και όπως μεταδίδει το Russia Today, μεταφέρουν συστατικά και τροφές που δεν μπορούν να βρεθούν στην Ελλάδα, όπως τις πλούσια σε καροτίνη συμπληρώματα διατροφής για τα εξωτικά φλαμίνγκο κ.α.
Τέλος, το RT αναφέρει: «Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο άνοιξε τις πύλες του το 2000 και είναι ο μοναδικός ζωολογικός κήπος στην Αθήνα, αποτελώντας το σπίτι για περισσότερα από 340 διαφορετικά είδη ζώων, κυρίως πτηνών. Κάθε χρόνο δέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, όμως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τη συμμετοχή του κοινού σε κατακόρυφη πτώση».