Πολιτική

Σακελλαροπούλου: Οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων μας επιστρέφουν στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας

Από τη Ρίγα της Λετονίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι  η ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού συγκινεί βαθύτατα και εμπνέει την ανθρωπότητα – «Χρέος της ΕΕ να υπερασπιστεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης» σημείωσε

«Οι χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών τους. Η περαιτέρω επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας, προς όφελος των λαών μας και της ισχύος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, αποτελεί κοινό στόχο», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της στο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν της, ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Ρίγα.

Η κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η συνάντησή της, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των ελληνο-λετονικών διπλωματικών σχέσεων, ένα σημαντικό ορόσημο που έθεσε τα θεμέλια μιας στενής συνεργασίας με έναν πολυδιάστατο σήμερα χαρακτήρα, αφού οι δύο χώρες μας είναι ευρωπαίοι εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ στα Κοινοβούλια των δύο χωρών έχουν θεσμοθετηθεί ομάδες φιλίας Ελλάδας-Λετονίας. «Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι στην Αθήνα, το 2003, υπεγράφη η συνθήκη προσχώρησης της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι δε γνωστή, κύριε Πρόεδρε, η δική σας συμβολή, το 1990, στην διακήρυξη της αποκατάστασης της ανεξαρτησίας της χώρας σας, η θητεία σας ως πρώτου Λετονού Δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συνεισφορά σας στην προάσπισή τους, καθώς και στην εξέλιξη του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» πρόσθεσε.


25780369

Αναφερόμενη στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε σήμερα, υποστήριξε ότι «στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 48 χρόνια μετά την τελευταία εισβολή επί ευρωπαϊκού εδάφους, εκείνης της Κύπρου από την Τουρκία. Η βίαιη προσβολή της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους, η αμφισβήτηση με στρατιωτικά μέσα της αρχής της εδαφικής του ακεραιότητας και η απειλή μαζικής καταστροφής με τη χρήση πυρηνικών όπλων, όχι μόνο παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις κοινές μας αξίες και αρχές, αλλά επιχειρούν και την αναθεώρηση του μεταπολεμικού κεκτημένου της ειρήνης και της προόδου και την επιστροφή στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας».

Όπως σημείωσε «Στον πόλεμο αυτό, η εδώ και τρεις μήνες ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού μας συγκινεί βαθύτατα και εμπνέει την ανθρωπότητα. Χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας είναι να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου, επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης».

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο αναθεωρητισμός είναι υπαρκτή απειλή και για την Ελλάδα, η οποία υφίσταται καθημερινά την έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την Τουρκία, συμπεριφορά που θέτει και σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι «αποτελεί πάγια πεποίθηση της χώρας μου ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των απειλών, από όπου κι αν προέρχονται, είναι η αμοιβαία υποστήριξη και συσπείρωση εκείνων των κρατών που τάσσονται με το διεθνές δίκαιο και θέλουν να διαφυλάξουν τη διεθνή νομιμότητα».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι ο συνδυασμός της ανθρωπιστικής τραγωδίας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία με μια σειρά άλλων κρίσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο κίνδυνος επισιτιστικής ανεπάρκειας και η κλιματική αλλαγή – για να αναφέρω μόνο ενδεικτικά κάποιες – δημιουργεί, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συνθήκες «τέλειας καταιγίδας» για τον κόσμο, την οποία μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε.


25780380

Αναφερόμενη στις μακροχρόνιες και φιλικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Λετονίας, τόνισε ότι βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο και διαπνέονται από πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης και κατέληξε λέγοντας ότι «επιθυμία και στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωσή τους όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, και σε τομείς που έχουν μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός».

Ο Πρόεδρος της Λετονίας Έγκιλς Λέβιτς

Στην εποικοδομητική συνεργασία Ελλάδας και Λετονίας, καθώς και στους δεσμούς φιλίας, μεταξύ των δυο χωρών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Λετονίας, Έγκιλς Λέβιτς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από τις διευρυμένες συνομιλίες τους, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Λέβιτς αφού καλωσόρισε την κυρία Σακελλαροπούλου στη χώρα του, υπενθύμισε ότι η επίσκεψή της συμπίπτει με την επέτειο των 100 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Λετονίας, καθώς και με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδίκασε απερίφραστα, τονίζοντας ότι συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. «Η Λετονία έχει βοηθήσει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί η ειρήνη στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνον εφόσον είναι πλήρες, κυρίαρχο κράτος η Ουκρανία και παραμένει ανέπαφο το έδαφός της» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Λετονίας τόνισε ότι η χώρα του πιστεύει, πως είναι η κατάλληλη στιγμή να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως υποψήφια προς ένταξη την Ουκρανία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Λετονία θα καλωσορίσει την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γιατί αυτό ενισχύει την συλλογική ασφάλεια για όλους τους συμμάχους.


25780371

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην ενεργειακή κρίση και υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η Ευρώπη πρέπει να επιδιώξει ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας και ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε διεθνή επισιτιστική κρίση, που μπορεί όμως να μετριαστεί αν συνεργαστούν οι δύο χώρες μας μεταξύ τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η συνάντησή του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν εξαιρετικά παραγωγική και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες απόψεις σε πολλά θέματα, όπως η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και η στήριξη των προσπαθειών, που καταβάλλονται μέσα από την ενίσχυση της ασφάλειας. Τόνισε, δε, ότι και οι δυο χώρες καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και επανέλαβε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Λετονία πιστεύουν πως το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να ακολουθείται πιστά και να τυγχάνει σεβασμού σε κάθε πεδίο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική