SelectedΠολιτική

Σαμαράς σε Μέρκελ: Τέλος τα μνημόνια, τέλος στα δάνεια, πάμε σε ρύθμιση του χρέους

telos
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της κυβέρνησης για απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και είσοδο σε μια νέα περίοδο, αυξημένης εποπτείας μεν, χωρίς την ανά τρίμηνο επιθεώρηση της τρόικας δε.

Ένα σχέδιο που οικοδομήθηκε πάνω στις αιματηρές θυσίες των πολιτών και είχε ως συνέπεια την πλήρη ανατροπή του πολιτικού status quo της μεταπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος και, κυρίως, αισιόδοξος ότι ο οδικός χάρτης για έξοδο της τρόικας από τη χώρα και λήξη του μνημονίου μπορεί να τον οδηγήσει μακριά και, εν προκειμένω, να τον φέρει στην Προεδρική εκλογή των επομένων μηνών, με ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα προκειμένου να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές.

Όχι μόνον δεν θέλουμε δάνεια αλλά επιστρέφουμε κιόλας

Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί με λεπτομέρειες κατά την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, εδράζεται στην υπερπροσπάθεια των πολιτών, στη σταδιακή επιστροφή της χώρας στις αγορές αλλά και στην εμφανή απροθυμία του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης να συνεχίσουν το χορό της τρόικας πάνω στις πλάτες της Ελλάδας.

Η Αθήνα θα επιχειρηματολογήσει, βάσει των δεδομένων που έχει στην κατοχή της, ότι όχι μόνον δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αντέξει χωρίς τα χρήματα που ήταν να δώσει το ΔΝΤ το 2015-16 και χωρίς, παράλληλα, να βάλει χέρι στα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνον αποτρέπει ένα νέο μνημόνιο αλλά συμβάλλει η ίδια στη… βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, αύριο στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει πως η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέα δάνεια καθώς

• έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, όχι μόνο χωρίς νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά ακόμη και χωρίς τα 12 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015 και το 2016. Με άλλα λόγια θα ακολουθηθεί το μοντέλο της Πορτογαλίας, όπου η τρόικα αποχώρησε εν συνόλω, χωρίς μάλιστα να καταβάλει την τελευταία δόση του δανείου

• δεν θα «ακουμπήσει» τα κεφάλαια του ΤΧΣ, περίπου 11 δισ ευρώ, που βρίσκονται στο συρτάρι για να χρησιμοποιηθούν για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το Μαξίμου εκτιμά ότι ακόμη κι αν απαιτηθούν νέα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν και από τους νέες επενδυτές, προκειμένου να μην ανατραπεί ξανά η μετοχική ισορροπία στις συστημικές τράπεζες. Υπολογίζεται ότι ένα ποσό περί τα 8 δισ ευρώ θα… επιστραφεί, μειώνοντας αντιστοίχως το χρέος της χώρας και δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα, με «ίδια μέσα», να βάλει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της βιωσιμότητας του χρέους (σ.σ. που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο του ΔΝΤ).

• Μπορεί να καλύψει ενδεχόμενες ανάγκες όχι μόνον μέσω νέων ομολόγων από τις αγορές (προγραμματίζονται εκδόσεις άνω των 15 δισ για το 2015) αλλά και μέσω της χρησιμοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων οργανισμών του Δημοσίου, μέσω repos.

Δημοσιονομική ανάσα για το 2015 και ρύθμιση χρέους

Ωστόσο το πακέτο Σαμαρά περιλαμβάνει, προφανώς, και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, από την απαίτηση για ανοχή της τρόικας στους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, ώστε να υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις χωρίς πάντως να τεθούν σε διακινδύνευση τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι την αποτροπή νέων ρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και από την ενεργοποίηση δράσεων ενίσχυσης της ανάπτυξης μέχρι την υλοποίηση της δέσμευσης που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι για το ελληνικό χρέος, ήδη από το Νοέμβριο του 2012.

Διότι ναι μεν η «βιωσιμότητα» μπορεί να επιτυγχάνεται, σε κάποιο βαθμό, με τα μη χρησιμοποιούμενα κεφάλαια του ΤΧΣ, ωστόσο η υλοποίηση της δέσμευσης των εταίρων θα συνιστούσε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς τις αγορές και, βέβαια, το… επιχείρημα στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά ενόψει της διαδικασίας Προεδρικής εκλογής και των εθνικών εκλογών, αν προκληθούν από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected