Την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως την κορυφαία στιγμή της μεταπολίτευσης ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μίλησε στο συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά». Στον αντίποδα, ο ίδιος τοποθετεί τα Ίμια και τις Πρέσπες. Εγώ αισθάνομαι ότι προδώσαμε γενιές και γενιές αγώνων, και το εννοώ», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, που είχε μιλήσει στο συνέδριο για το ενδεχόμενο συναίνεσης για την επίτευξη λύσης στα ελληνοτουρκικά, μεταξύ των τριών κομμάτων της Βουλής που έχουν ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα.
«Αν υπάρχει διάλογος, σε όλα τα επίπεδα, είναι πάντα κάτι γόνιμο και θετικό. Όταν όμως ακούω τη λέξη “συναίνεση” και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης και όχι συναίνεσης», είπε, λέγοντας ότι όταν κάποιος μιλά για συναίνεση, ζητάει να κάνει «βήματα υποχώρησης».
Τι είπε για το θέμα των Σκοπίων
Ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε τη συζήτηση των 12 υπουργών Εξωτερικών το Δεκέμβριο του 1991, όπου μπήκαν τρεις όροι οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το υπουργικό και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, και ότι ο ίδιος έλαβε συγχαρητήρια και από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Αυτό που έγινε από όλους δεκτό, τελικά κατέρρευσε. Εγώ είπα ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για έναν λόγο που τον βλέπουμε και σήμερα ως προς τη μακεδονικότητα για τους βούλγαρους της γλώσσας τους. Αυτό τίθεται ως προϋπόθεση εισόδου στην ΕΕ από τους Βούλγαρους, και άρα το θέμα αυτό δεν έχει λήξει», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και πώς τα έζησα ως νέος βουλευτής. Εξιστόρησε και την ομιλία του στη Βουλή ως υφυπουργός Οικονομικών το 1978 όταν ήταν 27 ετών, και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του είπε ότι τα πήγε περίφημα.
«Ο Καραμανλής ήταν αυτό που λέει ο Ελύτης, του ολίγου και του ακριβούς» ανέφερε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς ήταν συγκάτοικος με τον γιο του Γιώργο στην Αμερική, ενώ περιέγραψε την εμπειρία που είχε με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ όταν τον ενημέρωσε αναλυτικά για όλα τα άρθρα που αφορούσαν τις αμερικανικές βάσεις.
«Τσιμπιόμουνα που συμφωνούσε σε όλα. Πήγα απέναντι. Με περίμενε ο Καλαμίδας και μου είπε “έλα να ακούσεις τι σου ρίχνει ο Ανδρέας”. Είχε αυτή την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο. Έχω αντιπάθεια όταν η γραμμή δεν είναι ευθεία αλλά τεθλασμένη. Από την άλλη πλευρά ήταν σίγουρα ένας πανέξυπνος άνθρωπος», σημείωσε.
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε πως η ομάδα που ήταν γύρω από τον Αβέρωφ τον στήριξαν στη διαδοχή.