Διεθνή

Σαρκισιάν: Η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο

E3ED4EB7F30CAF6197A70BE858401939.jpgΟ πρόεδρος της Αρμενίας προειδοποίησε σήμερα ότι η αναζωπύρωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του θύλακα αυτού, που στηρίζονται από το Γερεβάν.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας προειδοποίησε σήμερα ότι η αναζωπύρωση της βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, καθώς για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών του θύλακα αυτού, που στηρίζονται από το Γερεβάν.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία, συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Χιλιάδες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και από τις δύο πλευρές. Ο πόλεμος έληξε το 1994 με μια εύθραυστη εκεχειρία αλλά σποραδικά τα επόμενα χρόνια σημειώνονταν μικροσυγκρούσεις.

Αυτή η εκεχειρία κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο καθώς ξέσπασαν σφοδρές μάχες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός οι δύο πλευρές αντάλλαξαν και σήμερα πυρά και ανέφεραν συγκρούσεις σε πολλές τοποθεσίες γύρω από τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα ενώ εκπρόσωποι των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ υποστήριξαν ότι από την έναρξη των συγκρούσεων οι Αζέροι μετρούν περίπου 300 νεκρούς και άγνωστο αριθμό τραυματιών. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστών, από τις 2 Απριλίου οι δυνάμεις τους κατέστρεψαν 18 άρματα, δύο ελικόπτερα και έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Αζέρων.

“Μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες και αμετάκλητες συνέπειες, να οδηγήσει κατευθείαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο”, προειδοποίησε ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν σε συνάντηση που είχε με ξένους διπλωμάτες στο Γερεβάν.

Μια εμπόλεμη κατάσταση θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε στρατηγική θέση, πάνω στο “σταυροδρόμι” των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα συμπαρέσυρε επίσης τη Ρωσία, που έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, και την Τουρκία που στηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν.

Μια πηγή στα Ηνωμένα Έθνη είπε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο TASS ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σχεδιάζει να επισκεφθεί και τις δύο χώρες στα τέλη Απριλίου και ότι η κλιμάκωση της βίας “δεν θα επηρεάσει” το πρόγραμμά του. Ο εκπρόσωπος του Μπαν, ο Στεφάν Ντουρατζίτς, δεν έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

You may also like

More in Διεθνή