Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλε μήνυμα και στην ΕΕ λέγοντας ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ποια είναι τα κοινά συμφέροντα
Σε ότι αφορά στην αεροπειρατεία με στόχο τον δημοσιογράφο Προτάσεβιτς από τη Λευκορωσία, ο Νταβίντ Σασόλι μιλά για πράξη εκφοβισμού που η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχάσει ενώ αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση.
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία στην Ευρώπη και στο τομέα της οικονομίας, εκφράζει την άποψη ότι κάποια εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και δούλεψαν όπως το Ταμείο Ανάκαμψης το Sure θα πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Θα ήθελα να ξεκινήσω με τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Τη Δευτέρα ζητήσατε μια πολύ ισχυρή απάντηση, από την πλευρά της ΕΕ. Κατά τη γνώμη σας ήταν αρκετά ισχυρή;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Ναι, ήταν μια ισχυρή και έγκαιρη απάντηση, που έδειξε μεγάλη ενότητα από την πλευρά όλων των ευρωπαϊκών χωρών και θεσμικών οργάνων. Ήταν μια αεροπορική πειρατεία, με την αρπαγή ενός ατόμου που βρισκόταν σε ένα ευρωπαϊκό αεροπλάνο, το οποίο προσγειώθηκε προκειμένου να συλληφθούν οι αντίπαλοι. Μια πράξη εκφοβισμού που δεν θα ξεχάσουμε. Συνεχίζουμε να ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν και της φίλης τους.
ΕΡ: Αλλά πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό, η Λευκορωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον δημοσιογράφο και τη σύντροφό του;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Πιθανώς όχι, όμως εμείς ευχόμαστε, φυσικά, ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία θα αλλάξει.
ΕΡ: Πώς;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Η Ευρώπη έχει τη δική της, πολιτική, διπλωματική, οικονομική δύναμη. Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, ώστε στη Λευκορωσία να μην καταπατώνται οι θεμελιώδεις ελευθερίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει εδώ και καιρό, την κατάσταση στη Λευκορωσία.
ΕΡ:Η Ρωσία υποστηρίζει τη Λευκορωσία και κατηγορεί τη Δύση για υποκρισία και αντιρωσική ρητορική. Πιστεύετε ότι οι εξελίξεις αυτές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Ρωσία; Και πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι η Ρωσία σας επέβαλε κυρώσεις, προσωπικά.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Υπήρξαν κυρώσεις επειδή είμαι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν είχα ζητήσει να πάω στη Ρωσία, τις διακοπές μου θα τις περάσω στην Ελλάδα ή την Ιταλία. Όσον αφορά τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν απειλεί την κυριαρχία της. Δεν θέλουμε να αυξήσουμε την ένταση, αλλά βλέπουμε μια προσπάθεια εκ μέρους των ρωσικών αρχών, να αυξήσουν εκείνες, την ένταση με την Ευρώπη. Φυσικά και δεν θα φοβηθούμε.
ΕΡ: Πολλοί λένε ή πιστεύουν, ότι η Μόσχα συμμετείχε σε αυτό το περιστατικό. Τι πιστεύετε;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Τα στοιχεία δείχνουν ότι επιβάτες ρωσικής υπηκοότητας, που κατέβηκαν στο Μινσκ, δεν επέστρεψαν στο αεροπλάνο που αναχώρησε για τις χώρες της Βαλτικής.
ΕΡ:Οπότε;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι ύποπτο.
ΕΡ: Η ΕΕ ζήτησε επίσης την απελευθέρωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, του Ναβάλνι. Μέχρι στιγμής, η πίεση δεν έχει αποφέρει καρπούς. Τι περιμένουμε;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Έχουν υπάρξει κυρώσεις που πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οικονομική της ισχύς, μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά καθεστώτων, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΕΡ: Λέγεται ότι οι γρήγορες αποφάσεις, όσον αφορά τη Λευκορωσία, έσωσαν την τιμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Τουρκίας, όμως, η Ένωση δεν υπήρξε το ίδιο γρήγορη.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πολύ σαφές, ακόμη και στην τελευταία ολομέλεια, κατά την οποία ζητήθηκε από τους βουλευτές, η επανεξέταση της θέσης της Τουρκίας, σε πολλά θέματα. Θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι συμφωνίες θα γίνονται με χώρες, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΕΡ: Οι εξελίξεις δικαίωσαν τη σκληρή στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέναντι στην Τουρκία. Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα άλλα θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν ακούν το Κοινοβούλιο.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Χρειάζεται αλλαγή από τις εθνικές κυβερνήσεις, για να καταστήσουν σαφές ποια είναι τα κοινά συμφέροντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η φωνή των πολιτών και συνεχίζει να πιστεύει ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων, από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και από άλλες χώρες, αποτελεί τη θεμελιώδη ρήτρα για την ανάπτυξη της όποιας αντιπαράθεσης, του διαλόγου μεταξύ μας και της διπλωματικής μας δράσης.
ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, η οικονομική κρίση άφησε πληγές στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι χειρισμοί που έγιναν ενίσχυσαν τις πολιτικές και κοινωνικές φωνές που αμφισβήτησαν την ίδια την ΕΕ. Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα λάθη που κάναμε; Πιστεύουμε ότι τα πήγαμε καλύτερα σε αυτήν την κρίση.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Είπαμε πριν από 15 μήνες ότι τα εργαλεία του παρελθόντος δεν θα ήταν χρήσιμα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και τα αναστείλαμε. Αναστείλαμε τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και αναστείλαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τώρα πιστεύουμε ότι αυτοί οι κανόνες πρέπει να μεταρρυθμιστούν και επειδή μετά την Covid χρειάζονται νέοι κανόνες και όχι επιστροφή στους παλαιούς. Αυτοί οι κανόνες δημιούργησαν μεγάλη ανισότητα και για αυτό δεν τους θεωρήσαμε χρήσιμους για να αντιμετωπίσουμε το βάθος της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία στις κοινωνίες μας. Επομένως, πρέπει να μπούμε σε μια νέα φάση να δημιουργήσουμε νέους κανόνες. Και πιστεύουμε ότι ορισμένα εργαλεία που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει σε όλες τις χώρες και τα οποία επιτρέπουν τη χρήση σημαντικών πόρων για σχέδια ανάκαμψης μπορούν επίσης να καταστούν μόνιμα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να εργαστούμε για τη δεύτερη φάση της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση. Νέοι κανόνες και εργαλεία που μπορούν να γίνουν ακόμη και μόνιμα.
ΕΡ: Ποια;
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΑΣΟΛΙ: Για παράδειγμα, το ταμείο ανάκαμψης, το Sure το μέσο για την υποστήριξη ενός συμπληρωματικού ταμείου. Η ιδέα «Ευρώπη για την Ευρώπη» και για τις 27 χώρες που έχουν κοινό χρέος είναι βολική και αντ’ αυτού στο παρελθόν δεν ίσχυε. Πριν από την πανδημία οι πολίτες και ειδικά οι πολίτες της Ελλάδας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτοί οι κανόνες αυτοί ταπείνωσαν πολλές χώρες, δεν τις βοήθησαν και δημιούργησαν ανισότητες. Αυτοί οι κανόνες δεν είναι οι κατάλληλοι κανόνες για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κρίσης του Covid. Φυσικά, δεν θέλουμε να επιστρέψουν. Για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα επιστρέψουν, πρέπει να ανοίξουμε ένα μεγάλο ντιμπέιτ, καθώς κανείς δεν έχει μαγικό ραβδί. Χρειαζόμαστε νέες εφευρέσεις και πιστεύω ότι η ιδέα ότι όλες οι χώρες στοιχηματίζουν σήμερα στο κοινό χρέος μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για την εξεύρεση νέων μέσων για την αντιμετώπιση της κατάστασης μετά την Covid. Δεν θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν πριν την Covid, δεν μιλάμε για ένα φιλμ που ξετυλίγεται και μπορούμε να το ξαναπάμε πίσω. Αυτή η ιστορία έχει τελειώσει και πρέπει φυσικά να βρούμε έναν τρόπο ώστε η Ευρώπη να έχει κανόνες και να διαθέτει επαρκή μέσα και φυσικά πόρους.