Ο όγκος των εισροών ισοδυναμεί με περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Περίπου 218.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Σλοβενία από τα μέσα Οκτωβρίου έως το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η σλοβενική Αστυνομία.
Με δεδομένο ότι η Σλοβενία έχει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, οι εισροές ισοδυναμούν με περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Οι εισροές συνεχίζονται, καθώς ακόμα 2.007 άνθρωποι έφτασαν με δύο τρένα από την γειτονική Κροατία, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος των συνόρων.
Από την αρχή της περασμένης εβδομάδας μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν «τεχνητά εμπόδια» μήκους 20 χιλιομέτρων, στόχος των οποίων, σύμφωνα με τις αναφορές της σλοβενικής κυβέρνησης, είναι η ρύθμιση και η μείωση του προσφυγικού κύματος και η προετοιμασία, αν η Αυστρία και Γερμανία κλείσουν τα σύνορά τους σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Η Σλοβενία σκοπεύει να υψώσει φράχτη μήκους 80 χιλιομέτρων στα σύνορά της για να αποτρέψει ενδεχόμενη εξάπλωση του μεταναστευτικού κύματος σε όλο το μήκος των συνόρων της, που είναι και σύνορα του χώρου Σένγκεν.
Το σφράγισμα του συνόλου των συνόρων, μήκους 670 χιλιομέτρων, δεν είναι ρεαλιστικό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, Μπόστιαν Σέφιτς, συντονιστής θεμάτων που συνδέονται με τη μεταναστευτική κρίση, στην εφημερίδα Ντνέβνικ της Λιουμπλιάνας.
Ο κ. Σέφιτς είπε ότι υπέρ του σφραγίσματος του συνόλου των συνόρων τάσσεται η σλοβενική αντιπολίτευση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί, αν και, όπως συμπλήρωσε, η προστασία του χώρου Σένγκεν είναι πιο δύσκολη για τη Σλοβενία απ’ ό,τι για την Αυστρία, η οποία στα νότια σύνορά της έχει δύσβατα όρη και πεδιάδες, τα οποία ευκολότερα ελέγχονται.
«Δεν τοποθετούμε φράχτη, αλλά τεχνητά εμπόδια για τη ρύθμιση του προσφυγικού κύματος. Θα ήταν φράχτης με την πραγματική έννοια της λέξης, αν τον τοποθετούσαμε στο σύνολο των συνόρων μήκους 670 χιλιομέτρων, όπως προτείνει η αντιπολίτευση με τον ισχυρισμό ότι θα μπορούσε να ανεγερθεί μόνο σε δύο εβδομάδες, όμως αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε ο κ. Σέφιτς.
«Η θέση μας είναι πολύ ευάλωτη. Με την Κροατία έχουμε σύνορα μεγαλύτερα σε μήκος από τα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία. Έχουμε πολύ ανοιχτά σύνορα και ακόμη και οι ποταμοί που βρίσκονται στη συνοριακή γραμμή εύκολα διασχίζονται», ανέφερε ο κ. Σέφιτς.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Σλοβενίας σημείωσε ότι η σλοβενική κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να τοποθετήσει «τεχνητά εμπόδια» εξαιτίας του φόβου ότι η Κροατία θα αρχίσει ανεξέλεγκτα να αποστέλλει μεγάλο αριθμό προσφύγων στα σλοβενικά σύνορα και ότι η Αυστρία και η Γερμανία θα περιορίσουν την είσοδο προσφύγων ή θα κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους.
Ο κ. Σέφιτς είπε ότι η Σλοβενία αναμένει από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στη βαλκανική οδό που ακολουθούν οι πρόσφυγες να αρχίσουν να μειώνουν το προσφυγικό κύμα που προωθούν βόρεια και βορειοδυτικά. «Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τα κράτη στη βαλκανική οδό” ο κ. Σέφιτς ανέφερε ότι είναι «αισιόδοξος», αλλά δεν είναι και «αφελής».
«Ελπίζω η σχέση με τη Κροατία μετά τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης να αλλάξει ανεξάρτητα από το ποιος θα τη σχηματίσει», υπογράμμισε ο κ. Σέφιτς προσθέτοντας ότι η Σλοβενία από τα μέσα Οκτωβρίου πρότεινε στην Κροατία περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που μεταφέρονται σε ημερήσια βάση στη Σλοβενία, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.
«Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα επαναληφθεί και ότι οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις και όχι σε σημεία που έχουν συμφωνηθεί» είπε.