Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είχε την επομένη του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον είχε την επομένη του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν φιλική και ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή τους στη διαδικασία που οδήγησε στην επίλυση του δημοψηφίσματος. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αύριο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ήδη προγραμματίσει διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα και ενδέχεται να υπάρξουν κι άλλες.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν οι πολιτικές συνέπειες του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραιτήσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι δεν ήταν η Επιτροπή εκείνη η οποία ζήτησε δημοψήφισμα και ότι οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Ο ίδιος εκπρόσωπος προσέθεσε ότι η Επιτροπή δούλεψε για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας «δίκαιης συμφωνίας» με τη Μ. Βρετανία, οι οποίες έγιναν ομόφωνα δεκτές από τους 28 ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Φεβρουαρίου και στη συνέχεια οι Βρετανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν.
«Η Επιτροπή είναι ο θεματοφύλακας των Συνθηκών και ο εγγυητής του κοινού μας συμφέροντος. Εργάζεται πάνω σε μια πολιτική ατζέντα η οποία εγκρίθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε πολύ απασχολημένοι με την προώθηση αυτής της πολιτικής ατζέντας και με τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Μ. Βρετανία, χωρίς την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως άλλωστε επισημαίνεται και στη δήλωση του κουαρτέτου της ΕΕ την επομένη του δημοψηφίσματος.
Εξάλλου, το κολέγιο των Επιτρόπων συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα προκειμένου να προετοιμάσει τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως το προσφυγικό, η ανάπτυξη και η απασχόληση στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό εξάμηνο 2016 και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.