Εντείνεται η σύγχυση ασφαλισμένων και συνταξιούχων γύρω από τα τελικά μέτρα για το ασφαλιστικό. Το υπουργείο εργασίας έλαβε μεν σαφή εντολή έως το τέλος του μηνός να παρουσιάσει στην κυβερνητική επιτροπή το οριστικό σχέδιο, τα στελέχη του ωστόσο στις συνεντεύξεις που παραχωρούν, αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν φλέγοντα θέματα, όπως: Από πιο ύψος συντάξεων και πάνω θα γίνουν περικοπές και ποιας κλίμακας.
Η ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες θα επιφέρει μειώσεις;
Ο κ. Κατρούγκαλος προτίθεται κατά δήλωσή του να ενοποιήσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις του κράτους προς τον συνταξιούχο σε μία.
Αυτό σημαίνει ότι στην ενιαία «υποχρέωση» θα ενταχθεί εκτός από το επικουρικό το εφάπαξ και τα μερίσματα;
Τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ; Το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ προδικάζει την κατάργησή του;
Θα περικοπούν και οι συντάξεις χηρείας; Κύκλοι του Υπουργείου έχουν διατυπώσει την άποψη ότι πρέπει περιοριστεί η καταβολή 6-7 συντάξεων. Ωστόσο αυτές αφορούν στην πλειοψηφία τους χήρες του δημοσίου.
Θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της επιτροπής σοφών για τις οποίες εξέφρασε τις ενστάσεις του ο Πρωθυπουργός ή θα καταρτισθεί σχέδιο εξ αρχής;
Είναι εύλογο όλα αυτά τα θολά σημεία , να κριθούν στην « ποσοτικοποίηση» με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 700 εκατ ευρώ για το 2016 και έως 4 δισ. συνολικά για την ερχόμενη τριετία.
Αυτό το ποσό θα «αντληθεί » από κλιμακωτές περικοπές συντάξεων και από τη μεταρρύθμιση ( νέος τρόπος υπολογισμού με βάση μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης) με επιδίωξη να αποτελέσει όπως τόνισε ο Υπουργός Εργασίας γενικό ισοδύναμο αντί για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ που απαιτούσαν οι δανειστές.
Θα προλάβουν όμως οι υπηρεσίες με την τεχνική βοήθεια της ΕΕ, του ΔΝΤ και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας να ολοκληρώσουν μέσα σε 10 ημέρες αυτό το βαρύ έργο;
Σύμφωνα με το πιεστικό χρονοδιάγραμμα των δανειστών το ασφαλιστικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15-20 Νοεμβρίου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Απομένει λοιπόν ένα 15νθήμερο για να τεθεί το τελικό σχέδιο σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς.
Σχετικά με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο υπουργός εργασίας έχει τονίσει ότι θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες εισφορών -παροχών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα θεσπιστούν υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους χαμηλό-εισοδηματίες και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης στους υψηλό-εισοδηματίες.
Τις αντιρρήσεις του για τον ανακαθορισμό των συντάξεων με μικρότερη αναπλήρωση και την συγχώνευση σε ένα ταμείο διατύπωσε ο εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε διαφωνήσει με το πόρισμα.
«Η δική μου η άποψη – τόνισε- είναι ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε συνταξιοδοτήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να πούμε σε κάποιον που είναι συνταξιούχος 15 χρόνια ότι δεν ήταν σωστός ο τρόπος που υπολογίστηκε η σύνταξή του και θα πρέπει να υπολογιστεί με κάποιο καινούργιο τρόπο.
Θα πρέπει όμως πέραν αυτού να βελτιωθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης σε αυτούς που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης γιατί αυτό θα δημιουργήσει και ένα κίνητρο για περαιτέρω ασφάλιση, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα υπάρχει εάν προχωρήσουμε σε λύσεις ας το πούμε, ισοπέδωσης των συντάξεων αυτών που θα έχουν μακρύ χρόνο ασφάλισης και έχουν καταβάλει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, με εκείνων που έχουν μικρότερο χρόνο ασφάλισης»