Οικονομία

Σε αδιέξοδο η αγορά ηλεκτρισμού, λέει η κυβέρνηση

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Παραδέχεται η κυβέρνηση το αδιέξοδο που βρίσκεται η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση στη λίστα του υπουργού Οικονομικών  κ. Γιάνη Βαρουφάκη προς τους δανειστές. 

Επισημαίνει τα εξής: “Οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ έχουν σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας της έκρηξης της «φούσκας φωτοβολταϊκών», ενώ οι πληρωμές προς τους παραγωγούς υστερούν, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ σοβαρό αδιέξοδο στην αγορά”. Δηλαδή, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα αποπληρωμής τους, γεγονός που θα λυνόταν από την αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).  

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται οι παραγωγοί ΑΠΕ να βρεθούν αντιμέτωποι με νέες καθυστερήσεις πληρωμών, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός έχει έλλειμμα και το υπουργείο καλείται να εξασφαλίσει τα έσοδα. Το 2014 ο λογαριασμός είχε σωρευτικό λογιστικό έλλειμμα περίπου 150 εκατομμυρίων, ενώ οι αυξήσεις θα κάλυπταν ένα κενό της τάξης των περίπου 45 εκατομμυρίων. Επίσης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για το μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το 2016. 

Η απόφαση της ΡΑΕ – που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας – θα επέφερε αύξηση περίπου 3 ευρώ / τετράμηνο για έναν μέσο οικιακό καταναλωτή. Για τους οικιακούς καταναλωτές, το τέλος θα αυξανόταν κατά 4,22%, από τα 26,30 ευρώ η μεγαβατώρα στα 27,46 ευρώ.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της ΡΑΕ προέκυψαν μειώσεις σε κάποιες κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών. Οι λογαριασμοί ρεύματος γενικότερα θα σημείωναν αύξηση από 1,3% έως 31,8%, με στόχο να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού από τον οποίο πληρώνει ο ΛΑΓΗΕ τους παραγωγούς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παράλληλα, στον κατάλογο με τις προτάσεις αναφέρει και τα σχέδια του υπουργείου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: “Η κυβέρνηση, σε πλήρη συμμόρφωση με το 3ο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα net metering για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Αυτό θα αντικαταστήσει το σημερινό, οικονομικά μη βιώσιμο σχέδιο”.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι “το ενεργειακό κόστος θα επανεξεταστεί ώστε να προσαρμοστεί στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει την ελάφρυνση του κόστους της ενέργειας για τα περισσότερα ευάλωτα νοικοκυριά και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μονάδες παραγωγής / επιχειρήσεων, που πληρούν τα κριτήρια περιβαλλοντικής παραγωγής”.

You may also like