Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τα τουρκικά πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με “υπευθυνότητα” για να “διαφυλάξουν” τη “σταθερότητα” στην Τουρκία
Σε αναζήτηση κυβέρνησης συνασπισμού βρίσκεται η Τουρκία από το πρωί, αφού το αποτέλεσμα των χθεσινών (Κυριακή) εκλογών δεν δίνει απόλυτη πλειοψηφία εδρών σε κανένα κόμμα. Δεν αποκλείεται πάντως και η νέα προσφυγή στις κάλπες.
Το αποτέλεσμα επιβάλλει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η διαδικασία όμως, πέρα από τη βούληση των κομμάτων, εξαρτάται κι από τις κινήσεις του προέδρου της δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από την πλευρά του τα τουρκικά πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με “υπευθυνότητα” για να “διαφυλάξουν” τη “σταθερότητα” στην Τουρκία την επομένη των βουλευτικών εκλογών και τη σημαντική υποχώρηση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματός του.
“Στη νέα αυτή διαδικασία, είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με την αναγκαία ευαισθησία και να υιοθετήσουν υπεύθυνη στάση για να διαφυλάξουν την ατμόσφαιρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, καθώς και τα δημοκρατικά κεκτημένα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας.
“Η άποψη του λαού μας βρίσκεται υπεράνω όλων… Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανένα κόμμα να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση , θα εκτιμηθούν με νηφαλιότητα και ρεαλισμό από κάθε κόμμα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν.
Οι χειρισμοί του Ερντογάν έχουν σημασία. Μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πλέον πρωθυπουργό και αρχηγό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Αχμέτ Νταβούτογλου. Μόνο κυβέρνηση μειοψηφίας φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να σχηματίσει ο Νταβούτογλου. Το ερώτημα είναι αν σε περίπτωση αποτυχίας του Νταβούτογλου να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ερντογάν θα δώσει τη δεύτερη εντολή στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Αν το κάνει, το ερώτημα θα είναι τι θα κάνει ο Κιλιτσντάρογλου. Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΚΕΚ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί χτες τη νύχτα δήλωσε πως το κόμμα του θα είναι αντιπολίτευση και πρότεινε το σχηματισμό κυβέρνησης από τα υπόλοιπα τρία κόμματα. Οι πάντες όμως αποφεύγουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οπότε απομένουν δύο περιπτώσεις. Κυβέρνηση μειοψηφίας ΡΛΚ-ΚΕΚ με ψήφο ανοχής από το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (ΚΔΛ) ή κυβέρνηση μειοψηφίας ΡΛΚ-ΚΔΛ με ψήφο ανοχής από το ΚΕΚ. Σημειώνεται ότι το ΚΕΚ αποφεύγει να συμπράξει με το φιλοκουρδικό ΚΔΛ.
Από τις διεργασίες θα εξαρτηθεί και ο βίος της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το αν θα είναι κανονική κυβέρνηση ή εκλογική.
Βεβαίως έχει σημασία και το αν θα υπάρξουν διεργασίες εντός του ΚΔΑ. Βρίσκεται στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί ο Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του ΚΔΑ.
Αν δεν σταθεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης εντός 45 ημερών από τη στιγμή που ο πρόεδρος δίνει την πρώτη εντολή, τότε ο Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την προκήρυξη νέων εκλογών.
Αν τελικά σχηματιστεί κυβέρνηση, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: Το αργότερο εντός μιας εβδομάδας μετά το σχηματισμό, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κάνει προγραμματικές δηλώσεις. Μεσολαβούν δυο μέρες για τη συζήτηση επί των δηλώσεων και μετά από μια μέρα πραγματοποιείται στην Εθνοσυνέλευση η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ενδιαφέρον έχει η εκλογή στην τουρκική Εθνοσυνέλευση τριών αρμενίων και ενός συριακού καθολικού.
Από τους βουλευτές αυτούς ο Συριακός καθολικός Ερόλ Ντόρα εξελέγη με το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του 2011. Από το ίδιο κόμμα εξελέγη ο Αρμένιος Γκαρό Παϊλάν. Εξελέγη επίσης η Αρμένισσα Σελίνα Όζουζουν Ντογάν με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και ο Αρμένιος Μαρλάρ Εσαγιάν με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ρεκόρ σημειώθηκε και στην παρουσία του γυναικείου φύλου στην Εθνοσυνέλευση, αφού εξελέγησαν συνολικά 96 γυναίκες βουλευτές επί συνόλου 550.