Η Τρίτη 24 Δεκεμβρίου του 2013 είναι μια ημερομηνία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των ανθρώπων που ζούσαν κάτω από τη στέγη της σερραϊκής γαλακτροβιομηχανίας «Κρι-Κρι». Ήταν η ημέρα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις μονάδες παραγωγής.
Ακολούθησε το συγκινητικό μήνυμα του προέδρου της εταιρείας Παναγιώτη Τσινάβου που υποσχόταν στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές πως πολύ σύντομα οι ζημιές θα αποκατασταθούν και το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει.
Το «σύντομα», όμως, είναι μια σχετική έννοια και όλοι έλεγαν στον κ. Τσινάβο πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1,5 χρόνο για να επανέλθει η εταιρεία σε κανονικές συνθήκες. Οι προβλέψεις τους ατύχησαν. Λίγους μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το εργοστάσιο της εταιρείας «Κρι-Κρι» βρίσκεται πάλι εν λειτουργία…
Όπως αναφέρει στο Vima.gr o Τσινάβος: «Δεν μας έδιναν λιγότερο από ενάμιση χρόνο πρόβλεψη για την επαναλειτουργία της μονάδας. Και εμείς καταφέραμε να την επαναλειτουργήσουμε σε επτά μήνες». Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η νέα μονάδα ήδη λειτουργεί, αλλά και ότι η δυναμικότητά της μπορεί να φτάσει ως και τους 300 τόνους γιαούρτης την εβδομάδα.
Συνεργασίες με το εξωτερικό
Το ευκταίο της επαναλειτουργίας συνδυάζεται με το στρατηγικό άνοιγμα της εταιρείας στο εξωτερικό με συμφωνίες εξαγωγών σε μεγαλύτερες αγορές από την Ελλάδα. Οι Αγγλοσάξονες, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι οι πιο δεκτικοί στην κατανάλωση της ελληνικής γιαούρτης. Οχι μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και από την «από εδώ πλευρά». Η βρετανική αγορά είναι ίσως η πιο ώριμη. Οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις της ελληνικής γιαούρτης και της greek style yogurt ανέρχονται σε 290 εκατ. ευρώ.
Ο Παναγιώτης Τσινάβος
Ηδη η Κρι Κρι συνεργάζεται με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμα με τη βρετανική αλυσίδα – μάλιστα λίγους μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας καταστράφηκε η μονάδα, αλλά τελικώς δεν έχασε τον πελάτη της – Waitrose και συζητεί με «άλλες δυο-τρεις αλυσίδες», όπως είπε ο κ. Τσινάβος. Σύντομα μάλιστα πρόκειται να τοποθετήσει τα προϊόντα της σε μεγάλη βελγική αλυσίδα σουπερμάρκετ.
Εκτός από τη Βρετανία και το Βέλγιο η εταιρεία ήδη εξάγει τα προϊόντα της στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, ακόμη και στο Ιράκ (πρόκειται για μια εξαιρετικά κερδοφόρα εμπορική δραστηριότητα). Ατύχησε βεβαίως στην περίπτωση της Ρωσίας, διότι μόλις τελείωσε τον δειγματισμό των προϊόντων και έκλεισε τη συμφωνία ήλθε το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την «πάγωσε».
Μέσα στην κρίση
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το διάστημα 2009-2013, δηλαδή στην περίοδο της κρίσης, η μέση ετήσια αύξηση των εξαγωγών της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας ήταν 32%. Οι εξαγωγές γιαουρτιού αντιστοιχούν στο 23% του συνόλου των πωλήσεων της εταιρείας στη δραστηριότητα του γιαουρτιού.
Ετσι η νέα μονάδα, εμβαδού 12.000 τ.μ. – που κόστισε περί τα 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10, 5 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ασφαλιστική αποζημίωση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια -, διαμορφώθηκε με βάση τις προοπτικές που ο κ. Τσινάβος «βλέπει» για την Κρι Κρι.
Η επένδυση, αν και έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ, ως τώρα δεν έχει λάβει ούτε την προκαταβολή. Παράλληλα η Κρι Κρι διεκδικεί δικαστικά από την ασφαλιστική εταιρεία άλλα 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εγκριθεί από την Alpha Bank ομολογιακό δάνειο ύψους 6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της επένδυσης το νέο εργοστάσιο διαθέτει πέντε γραμμές παραγωγής, ενώ τον επόμενο μήνα θα προστεθεί και μία ακόμη, προκειμένου να αναπτύξει νέα προϊόντα. Οπως υπολογίζει ο κ. Τσινάβος, η απόσβεση θα γίνει σε περίπου δυόμισι χρόνια. Στην πλήρη ανάπτυξή του το εργοστάσιο θα απασχολεί περί τους 100 εργαζομένους, ενώ συνολικά η εταιρεία, η οποία διαθέτει και εργοστάσιο παγωτού, απασχολεί 307 εργαζομένους και 200 συνεργάτες στο δίκτυο διανομής.
Ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση έχει το γεγονός ότι το μερίδιο της Κρι Κρι από 4% που ήταν το 2008 ανήλθε σε 11,5% το 2013. Και η διοίκησή της θεωρεί συγκριτικό της πλεονέκτημα το ότι μπορεί να παράγει «γιαούρτι από γάλα ημέρας», δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον δεύτερο – μετά τη Θεσσαλονίκη – νομό στην Ελλάδα σε παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών η παραγωγή γάλακτος ανέρχεται σε 292.858 τόνους.