Την 1η Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στη Χάγη το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και τον εντοπισμό τρομοκρατών. Μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ.
Το νέο Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol καλείται να δώσει απαντήσεις στα ανοιχτά ακόμα ερωτήματα γύρω από τις μετακινήσεις περισσοτέρων από 5.000 μαχητών που έφυγαν από την Ευρώπη, πολέμησαν σε Συρία και Ιράκ και επέστρεψαν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικά χτυπήματα στις πατρίδες τους. Όμοια οργανώθηκαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Αρκετοί από τους δράστες είχαν επιτρέψει από τη Συρία, ενώ τουλάχιστον δύο από αυτούς πέρασαν ως πρόσφυγες στην ΕΕ.
Το νέο κέντρο θα αντλεί τις πληροφορίες από το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, δηλαδή τη βάση δεδομένων της φύλαξης των συνόρων, στην οποία καταγράφονται ύποπτοι αλλά και δράστες.
Όπως εξηγεί στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Αξελ Φος «στο στόχαστρο της νέας υπηρεσίας θα βρίσκεται και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την οποία θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες σε μια νέα βάση δεδομένων. Στους στόχους της βρίσκεται ωστόσο και το εμπόριο όπλων. Οι αστυνομικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν στη διάθεσή τους όπλα, όπως πιστόλια και χειροβομβίδες, τα οποία περνούν στην Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων».
Πολλές οι ελλείψεις πριν καν ξεκινήσει η λειτουργία
Τι είναι όμως το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο; Είναι απλά μια αντίδραση σε όλα όσα συνέβησαν στο Παρίσι ή μια καλοσχεδιασμένη ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της τρομοκρατίας;
Ο ευρωβουλευτής από το κόμμα του Πρασίνων Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ θεωρεί σε κάθε περίπτωση ότι το νέο κέντρο έχει νόημα: «Το βασικό πρόβλημα στην ΕΕ είναι ότι οι υπηρεσίες των χωρών μελών δεν ανταλλάσσουν πληροφορίες, όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Και εδώ ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με τη βοήθεια της Europol. Υπό αυτή την έννοια μπορούμε μόνο να επικροτήσουμε τη νέα προσπάθεια».
Το όλο εγχείρημα θα έχει όμως πιθανότητες επιτυχίας μόνο αν το αντιτρομοκρατικό κέντρο εξελιχθεί σε πραγματικό σημείο καταγραφής και ανταλλαγής πληροφοριών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην ετοιμότητα των χωρών μελών να ανταλλάξουν δεδομένα στη στελέχωση αλλά και την χρηματοδότηση της νέας αστυνομικής αρχής. Μόνο εάν λυθούν αυτά τα προβλήματα, το νέο κέντρο θα συμβάλλει ουσιαστικά ώστε η Ευρώπη να καταστεί πιο ασφαλής, εκτιμά ο γερμανός βουλευτής Γιάν Φίλιπ Άλμπρεχτ.