Ούτε ένας ούτε δύο ούτε…10, αλλά 25 μηχανικοί προσελήφθησαν, μέσα σε μία μόνον ημέρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υπέγραψε την πρόσληψη συνολικά 25 μηχανικών του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις στο υπουργείο του, όπως προκύπτει από τις ισάριθμες υπογεγραμμένες από τον ίδιο αποφάσεις με ημερομηνία 13/10.
Συνολικά, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος περίπου 42 διορισμοί. Από αυτούς περισσότεροι από 10 αφορούν μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και ειδικούς συνεργάτες.
Χορός προσλήψεων
Αναλυτικά, ο Π.Σκουρλέτης διόρισε στο υπουργείο Περιβάλλοντος:
– 25+1 μηχανικούς του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις στις 13 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.
– 4 άτομα σε κενές οργανικές θέσεις των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών και ΠΕ ∆ιοικητικού – Οικονοµικού τον Οκτώβριο
– 4 ειδικούς συνεργάτες στο γραφείο του στις 5 Οκτωβρίου
– 6 άτομα σε αντίστοιχες θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού στο γραφείο του τον Νοέμβριο
– 2 μετακλητούς υπαλλήλους στο γραφείο του τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο
Ερωτήματα
Όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις, οι μηχανικοί που τοποθετούνται στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελούν επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι υπεράριθμοι αυτοί νεοπροσληφθέντες, που αντιστοιχούν με τον αριθμό των απασχολούμενων σε μία μικρή επιχείρηση, είναι δυνατόν να απορροφηθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το πρώτο μνημόνιο και οι νόμοι 3986 του 2011 και 4093 του 2012 προέβλεπαν το “πάγωμα” των διορισμών στο Δημόσιο ακόμη και των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για δημοσιονομικούς λόγους. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν “στρατιές” επιτυχόντων του ΑΣΕΠ που παρότι έχουν διατεθεί προς διορισμό, παραμένουν, εδώ και πολλά χρόνια, αδιόριστοι.
“Λύθηκε, λοιπόν, το εν λόγω πρόβλημα και εάν ναι τι είδους ανάγκες καλύπτουν οι περίπου 40 νεοπροσληφθέντες στο ΥΠΕΝ” διερωτώνται παράγοντες της δημόσιας διοίκησης.
Περιττό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το κόστος που προκαλούν (και) οι συγκεκριμένοι διορισμοί στους φορολογούμενους που βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολαίλαπα.
Πενιχρό έργο
Όλα αυτά όταν το έργο που έχει να επιδείξει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τους Πάνο Σκουρλέτη και Γιάννη Τσιρώνη είναι πενιχρό, καθώς κανένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό ή οικονομικό αποτύπωμα δεν έχει προχωρήσει. Αντίθετα τόσο οι κ.κ. Σκουρλέτης και Τσιρώνης έχουν επιδιώξει να σταματήσουν ώριμες επενδύσεις, όπως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Β.Α. Χαλκιδική και τα προχωρημένα έργα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων.