Πολιτική

Σε τεντωμένο σχοινί η επιστροφή των πλοίων για έρευνες βυθού στο Αιγαίο: Ο μονόδρομος για την Αθήνα και οι απειλές της Άγκυρας

Πρόβα τζενεράλε πριν από την απόφαση της Αθήνας για έκδοση NAVTEX για τη συνέχιση των ερευνών για την πόντιση καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, αποτέλεσαν οι εκατέρωθεν διαρροές τα τελευταία 24ωρα.

Η Αθήνα, που επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει το έργο, καθώς πέραν της οικονομικής σημασίας του αφορά άμεσα την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, έστειλε μέσω διαρροών το μήνυμα ότι επίκειται η έκδοση NAVTEX για την επανάληψη των ερευνών και σε περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της Κάσου, που παρεμποδίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο από την Τουρκία.

Σε απάντηση των ελληνικών διαρροών, η τουρκική εφημερίδα Τουρκιγιέ πήρε τη σκυτάλη με διαρροές διπλωματικής και στρατιωτικής πηγής της Τουρκίας, οι οποίες σηκώνουν νέο «απαγορευτικό» στις έρευνες, δηλώνοντας ότι «δεν θα επιτραπούν τετελεσμένα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διπλωματικές πηγές της Τουρκίας δήλωσαν ότι τα «μονομερή βήματα της Ελλάδας είναι προκλητικά», καθώς τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με αμοιβαία συμφωνία, και τέτοιες δραστηριότητες παραβιάζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν, σύμφωνα με την Τουρκιγιέ, ότι «η χώρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση όσον αφορά τα όρια της ΑΟΖ». Απαντώντας ουσιαστικά και στα ελληνικά δημοσιεύματα ότι έχει καταστρωθεί και στο υπουργείο Άμυνας σχέδιο για την υποστήριξη των ερευνών, εάν χρειαστεί, από το Πολεμικό Ναυτικό, οι τουρκικές πηγές επισημαίνουν, σύμφωνα με την Τουρκιγιέ, ότι «η συνέχιση της πόντισης καλωδίων υπό στρατιωτική προστασία θα μπορούσε να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να υπονομεύσει το έδαφος για διάλογο».

Για την Αθήνα, η συνέχιση των ερευνών και σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων, σε περιοχή μάλιστα όπου υπάρχει νόμιμα οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της Κάσου, είναι πλέον μονόδρομος. Σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο κινδυνεύει να ναυαγήσει ένα σημαντικό ενεργειακό έργο στο οποίο ήδη έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια, κυρίως όμως θα δοθεί η εντύπωση ότι η άσκηση στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και δικαιωμάτων που προκύπτουν από το Δίκαιο της Θάλασσας για την ελευθερία των θαλασσών, έχει τεθεί υπό αναστολή λόγω των απειλών της Τουρκίας.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιμένουν ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα συνεχιστεί κανονικά είτε υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία είτε όχι.
Έκτοτε έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο συναντήσεις των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στις οποίες —όπως δείχνει και η αντίδραση της Άγκυρας (μέσω του δημοσιεύματος της Τουρκιγιέ)— δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, πιστή στην πολιτική της ότι «κανένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα γίνει χωρίς τη συναίνεσή της ή την άδειά της», απαιτεί να υπάρξει με κάποιον τρόπο αναγνώριση του έστω και έμμεσου ρόλου της στο έργο αυτό.

Τον Ιούλιο είχε χρησιμοποιήσει τη γνωστοποίηση των συντεταγμένων από το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume προς τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να εκδώσει τουρκική NAVTEX για τις έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αφορά περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η έκδοση NAVTEX δεν αφορά κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα. Όμως η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική περιοχή ευθύνης έκδοσης NAVTEX και έχει ορίσει μονομερώς την τουρκική περιοχή ευθύνης για NAVTEX ώστε να ταυτίζεται με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και να φθάνει ουσιαστικά μέχρι και το όριο των 6 ν.μ. ανατολικά των νησιών (Ρόδου, Κάσου, Καρπάθου) και μέχρι το μέσο του Αιγαίου.

Για την Τουρκία υπάρχει ένας ακόμη λόγος που αντιδρά, καθώς έτσι επιχειρεί να επιβάλει το τουρκοκλυβικό Μνημόνιο, βάσει του οποίου έχει παρανόμως χαράξει τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών. Και συγχρόνως, όπως έγινε πρόσφατα και με την παρενόχληση δια ασυρμάτου του ιταλικού ερευνητικού βορείως της Κρήτης από τουρκική κορβέτα, επιδιώκει να επιβάλει στην Ελλάδα τον περιορισμό ακόμη και για εργασίες που υπάγονται στην ελευθερία των θαλασσών, στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική