«Θολό» παραμένει το τοπίο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, καθώς, την ώρα που συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ κάνει λόγο για εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.
Πιο συγκεκριμένα, το ΜΝΙ αναφέρει ότι ένα από τα προβλήματα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, είναι η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, αλλά και κάποια άλλα έσοδα, τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπάρχει με τους Ευρωπαίους.
Παράλληλα, η ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκείνος του απάντησε με ένα… ξερό «όχι».
Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως μεταφέρουν ότι οι εκκρεμότητες σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά δεν κρίνονται τόσο σημαντικές, ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Από την κυβέρνηση χαρακτηριστικά λένε ότι οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Αντίθετα, μεγάλη παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς, όπως φαίνεται, το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται και ξαναγράφεται, ενώ η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί, κατά τα φαινόμενα, τμηματικά, μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016.
Μια ομάδα κρατών, δε, των οποίων ηγείται η Γερμανία, διατείνεται ότι, εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτα πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017» είπε χαρακτηριστικά.
Οι δανειστές, παράλληλα, ζητούν διευκρινίσεις και διορθώσεις σε μία σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. στα «κόκκινα δάνεια», ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για το ασφαλιστικό και ειδικότερα για το ζήτημα του ΕΚΑΣ.
Ανοιχτό, δε, παραμένει το ζήτημα αναφορικά με τους τρόπους παρέμβασης για το χρέος, που επεξεργάζονται αυτήν την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το χθεσινό EuroWorking Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup που συνεδρίασε μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, ιδιαίτερα στα θέματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις των υπουργών λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup.
Aποστολή