Οικονομία

Σε τρεις εβδομάδες οι προτάσεις της επιτροπής Λαφαζάνη για μειώσεις στο ρεύμα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Επιτροπή για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους στην ενεργοβόρο βιομηχανία, συγκροτήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Ο κ. Λαφαζάνης, μετά την εθελουσία που ανακοίνωσε η Χαλυβουργική, επίσπευσε τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με στόχο,όπως τονίζει ο ίδιος, πρώτα απ’ όλα να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά, αλλά και να υποβοηθηθεί η ενεργοβόρα βιομηχανία στη χώρα μας και να διασφαλιστούν οι θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εντός τριών εβδομάδων θα καταθέσει τις πρώτες προτάσεις της και εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του υψηλού ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για μείωση των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην ελληνική οικονομία, κυρίως για τους πλέον αδύναμους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Παράλληλα, έγινε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή και την άμεση υλοποίηση δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, με έμφαση στο μέτρο της «διακοψιμότητας» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς να υπάρξει μετακύληση του κόστους στους υπόλοιπους καταναλωτές.

«Καίει» το ρεύμα στην Ελλάδα Εκτιμάται ότι οι ζημίες του κλάδου της χαλυβουργίας, την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων, από την τρίτη θέση των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οδηγούνται σε μηδενισμό, δημιουργώντας ένα κενό 500 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο λοιπόν του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές χάλυβα έπεσαν στις 67.121 τόνους (μερίδιο 3,3%) καταγράφοντας μείωση συγκριτικά με το 2013 σχεδόν 120 χιλιάδες τόνοι. Τις μεγαλύτερες εξαγωγές με μερίδιο 43,7% εμφανίζει η Ιταλία, η Ισπανία με μερίδιο 36,3% και ακολουθεί η Πορτογαλία με μερίδιο 16,4%. Επίσης,  σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger –μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο– για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Oι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.

Επίσης, πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά στην αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, που εκτινάχθηκε πάνω από 60% στην εξαετία της κρίσης 2008-2013. Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα του Οργανισμού Συνεργασίας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, μία ακριβώς ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αυξήσεις στο ρεύμα, φόροι και έμμεσες χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είχαν ως αποτέλεσμα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 10% περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο  Γ.Γ. Βιομηχανίας Γιάννης Τόλιος, ο Γ.Γ Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Απόστολος Αλεξόπουλος, η νέα Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Μανώλη Παναγιωτάκη, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ευρεία αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), καθώς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και η βουλευτής του Κυβερνώντος κόμματος Ευγενία Ουζουνίδου.

You may also like