Ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και οι βουλευτές της ΝΔ απορρίπτουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης που μιλά για ρυθμίσεις «έκτρωμα» και «οδοστρωτήρα». «Κάνετε το άσπρο – μαύρο. Είστε πρωταθλητές στα fake news» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία των εργαζόμενων κατανοούν ότι οι προωθούμενες διατάξεις διασφαλίζουν το συμφέρον τους.
Μεταξύ άλλων οι βουλευτές της πλειοψηφίας επισημαίνουν ότι με τα προωθούμενα άρθρα διευρύνεται ο θεσμός των γονικών αδειών ώστε να την λαμβάνουν και οι πατεράδες, ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από την απόλυση μετά τον τοκετό της γυναίκας του, επεκτείνεται το πλαίσιο προστασίας από απολύσεις, αυξάνονται οι υπερωρίες, εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας και αποκτούν εργασιακά δικαιώματα εργαζόμενοι σε εταιρείες courier και delivery.
Από την άλλη πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως προσήλθε στην κοινοβουλευτική μάχη με στρατηγική παρωχημένης συνθηματολογίας. Οι αναφορές των βουλευτών της σε «νόμο έκτρωμα», «οδοστρωτήρα», «γαλέρα» και σε «ξήλωμα των εργατικών κεκτημένων» υποδηλώνουν περισσότερο την άγαρμπη προσπάθεια να αυτοεξιλεωθούν από τα αντεργατικά νομοσχέδια που πέρασαν την περίοδο 2015 – 19 παρά να χαρακτηρίσουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται «βιτριολικά» βέλη και από την αριστερότερη πτέρυγα. ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 αντιμετωπίζουν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου ως «αριστερή καρικατούρα». «Στα λόγια και στην αντιπολίτευση είστε με την εργατική τάξη, αλλά στην κυβέρνηση υπηρετήσατε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Περισσού Θανάσης Παφίλης ενώ αντίστοιχη κριτική άσκησε και ο εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25 Κλέωνας Γρηγοριάδης.
Υπο αυτά τα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να δίνει την «μητέρα των μαχών», όπως είχαν προαναγγείλει τα στελέχη του, εμφανίζεται – για μια ακόμα φορά – εγκλωβισμένος σε μάχη οπισθοφυλακής. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση άλλων κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως για την κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια, την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια κ.α. επαναλαμβάνεται και στην συζήτηση του εργασιακού επιβεβαιώνοντας την αδυναμία της αντιπολίτευσης να πιάσει τον παλμό της κοινωνίας και τις πραγματικές ανάγκες, των νέων, φοιτητών, εργαζόμενων, γονέων κλπ.
Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που πριν από λίγες εβδομάδες υπερασπιζόταν την είσοδο υποψηφίων στα ΑΕΙ ακόμα και με «λευκή» κόλλα, σήμερα δίνει μάχη υπερ της διατήρησης της συνδικαλιστικής ασυλίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης με το ισχύον καθεστώς οι συνδικαλιστές προστατεύονται ακόμη και αν έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου τους, ή ακόμη και σε σεξουαλική παρενόχληση. Με τις προωθούμενες διατάξεις η «προστασία» των συνδικαλιστών εξισώνεται με αυτή που απολαμβάνουν οι έγκυες εργαζόμενες αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» πίσω από την ρύθμιση «διώξεις του συνδικαλιστικού κινήματος».
Επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνουν την ρύθμιση για την παροχή ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (στο 1/3) κατά την διάρκεια απεργιών στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σχολιάζοντας την στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Χατζηδάκης είπε «Θα περιμέναμε, με όσα έχουν γίνει σε απεργίες όπως στην ακτοπλοΐα και στο Μετρό, να έχετε πάρει το μάθημα και να θέλετε να ακολουθήσουμε το δρόμο των ευρωπαϊκών κρατών. Όμως εσείς επαναλαμβάνετε το γνωστό μότο ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Να το δεχθούμε! Αλλά πρέπει και εσείς να δεχθείτε ότι νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή που θέλει να δώσει εξετάσεις και να λειτουργεί το Μετρό. Νόμος είναι και το δίκιο του αρρώστου που θέλει να αγοράσει φάρμακα! Νόμος είναι το δίκιο του ανάπηρου που θέλει να εξυπηρετηθεί! Εσείς είστε με τους εργατοπατέρες, εμείς είμαστε με την κοινωνία».
Σε δύσκολη εξίσωση έχει μετατραπεί για την αξιωματική αντιπολίτευση και η επιλογή της να κάνει σημαία της κριτική την ρύθμιση διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η διεύρυνση του θεσμού της διευθέτησης και στις ατομικές συμβάσεις, στην πράξη ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Από την άλλη πλευρά όμως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπενθυμίζει ότι η συγκεκριμένη πρακτική έχει εγκαινιαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 1158/2019. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν κεντροαριστερές παρατάξεις.