Οικονομία

ΣΕΒ: Τεράστια πλεονεκτήματα, αλλά χωρίς θεσμικό πλαίσιο η Ελλάδα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την έλλειψη θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει τις επενδύσεις και θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα ως χώρα, επεσήμανε στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με τίτλο: «Ποτέ δεν είναι αργά … για μια δεύτερη βιομηχανική επανάσταση!».

Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, το ότι δεν είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η χώρα μας «δεν είναι πλέον θέμα εργατικού κόστους ανά μονάδα προϊόντος σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Είναι θέμα εμπιστοσύνης στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καθώς και σταθερότητας και διάρκειας στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής».

«Οι επενδύσεις στη βιομηχανία αποτελούν το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνεται σχετικά και προτείνει, στο πλαίσιο αυτό, τη σύσταση ενός Συμβουλίου Βιομηχανίας που θα δρα παράλληλα με το υφυπουργείο Βιομηχανίας, με την ενεργοποίηση των ανθρώπων της παραγωγής και τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας. Εκτιμά ότι το συμβούλιο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων «και τη νέα εκβιομηχάνιση της χώρας».

Ο ΣΕΒ αναφέρεται επίσης στην πορεία του κρατικού προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το δελτίο, διαφαίνεται μια σταδιακή αποδυνάμωση των εσόδων, καθώς οι έκτακτοι παράγοντες που ενίσχυσαν τις πληρωμές φόρων τους προηγούμενους μήνες υποχωρούν. Η καθυστέρηση στη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ, σημειώνεται από το σύνδεσμο ότι μπορεί να ερμηνεύσει ένα μέρος αυτής της υστέρησης, όμως η επίτευξη των νέων στόχων που έχουν τεθεί προϋποθέτει μια πάρα πολύ καλή πορεία των εσόδων στους μήνες που απομένουν. Επίσης, η σημαντική αύξηση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία του δημοσίου να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, λόγω της επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Παρόλο που η μεταποίηση, χωρίς καύσιμα, επιδεικνύει αντοχές, αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, η τάση αποδυνάμωσης είναι πλέον εμφανής, αντανακλώντας τα εμπόδια που ορθώνονται στην ανάκαμψη της οικονομίας. Την ίδια εικόνα δείχνουν και οι εξαγωγές, χωρίς καύσιμα, ενώ η αύξηση εσόδων από τον τουρισμό δεν αρκεί, για να καλύψει τη μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος, μεγάλο μέρος του οποίου πλέον παραμένει στο εξωτερικό. Η τάση μείωσης του εμπορικού στόλου με ελληνική σημαία, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, πριν λίγους μήνες, σταδιακά εδραιώνεται.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Υστερεί, όμως, σε επιχειρηματικότητα. Μια σειρά από μελέτες δείχνουν πως οι συντηρητικές νοοτροπίες, η χαμηλή ανεκτικότητα και ο φόβος της αποτυχίας, δεν είναι χαρακτηριστικά δημιουργικών κοινωνιών και εύρωστης επιχειρηματικότητας. Οι περιοριστικές κρατικές ρυθμίσεις και οι νοοτροπίες που αυτές ενθαρρύνουν εμποδίζουν τη χώρα μας σήμερα να γίνει μια Καλιφόρνια της Ευρώπης, όπου θα συνυπάρχουν οι δυναμικές επιχειρήσεις και η καινοτομική δημιουργικότητα.

You may also like