Οικονομία

ΣΕΒΤ: Τα νέα μέτρα αποτελούν σοβαρό πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η 6η αύξηση του ΦΠΑ κατά την περίοδο της κρίσης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα, τα οποία αγγίζουν το εισόδημα στο σύνολο του ελληνικού λαού, προκάλεσαν ανησυχία στα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «σοβαρό πλήγμα στον προϋπολογισμό» της ελληνικής οικογένειας.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 23 στο 24%, είναι το μέτρο εκείνο που επιδεινώνει στο μεγαλύτερο βαθμό τον προϋπολογισμό, καθώς αγγίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα, ενώ γίνεται αισθητή περισσότερο στα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα υφεσιακά μέτρα «θα επιφέρουν μείωση της κατανάλωσης και θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην απαραίτητη και επιθυμητή παραγωγική ανασυγκρότηση».

Ανάμεσα στα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒΤ, είναι η επισήμανση ότι το 2008, ο μέσος όρος της οικονομικής δαπάνης του ελληνικού νοικοκυριού ανερχόταν σε 2.120 ευρώ, ενώ το 2012 έπεσε στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται στα 1.502 ευρώ. Το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν τα είδη διατροφής στη σύνθεση της δαπάνης αυτής, από 16,4% το 2008, το 2014 εκτιμάται ότι βρισκόταν στο επίπεδο του 20,8% και για τα φτωχότερα νοικοκυριά στο 39%! 

«Αν o ΦΠΑ και ο ΕΦΚ αυξηθούν, αυτό θα πλήξει σοβαρά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ιδιαίτερα τις ευαίσθητες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Τυχόν επιβολή ειδικού φόρου ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ μεταφράζεται σε επιβάρυνση 2 ευρώ/κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ/κιλό στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ/κιλό στον στιγμιαίο, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα οικονομικό και προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις στην αγορά.

Στην μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά, ιδιαίτερα τη φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων», σημειώνει.

«Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και αποτελούν τροχοπέδη στην απαραίτητη και επιθυμητή παραγωγική ανασυγκρότηση», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΤ.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like