Η Συμμαχία αποφάσισε να βελτιώσει το συντονισμό των δυνάμεών της στο ανατολικό άκρο της, δημιουργώντας δυο νέα μικρά αρχηγεία σε Ουγγαρία και Σλοβακία, ενώ παράλληλα αποφάσισε τη σημαντική ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντίδρασης σε 40.000 άνδρες. Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Τουρκία.
Προσεκτικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των ρωσικών χειρισμών στη Συρία και την Ουκρανία αποφάσισε το NATO, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, που συνεχίζεται στις Βρυξέλλες.
Η Συμμαχία αποφάσισε να βελτιώσει το συντονισμό των δυνάμεών της στο ανατολικό άκρο της, δημιουργώντας δυο νέα μικρά αρχηγεία σε Ουγγαρία και Σλοβακία, τα οποία θα συμπληρώσουν τα έξι σχεδιαζόμενα διοικητήρια σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία.
Οι υπουργοί ενέκριναν ακόμα την ενίσχυση της δύναμης ταχείας αντίδρασης που δημιούργησε το NATO στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία, η οποία πλέον θα αριθμεί 40.000 άνδρες. Επιπλέον, θα αυξηθούν οι αποστολές Δυτικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, ενώ σειρά κρατών-μελών δεσμεύθηκαν για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών τους.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης της δύναμης ταχείας αντίδρασης στην Τουρκία, ως απάντηση στις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε με νόημα πως η Συμμαχία δεν χρειάζεται να αναπτύξει τα στρατεύματά της προκειμένου να αποτρέψει τους εχθρούς της από κάθε επιθετική ενέργεια.
«Το σημαντικό είναι ότι οι αντίπαλοί μας θα γνωρίζουν πως είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε» τη δύναμή μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου της συνόδου.
Ειδικά για την Τουρκία, ο κ. Στόλτενμπεργκ αποσαφήνισε εκ νέου πως το NATO είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την υπεράσπιση της χώρας.
Κάλεσε δε τη Ρωσία να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό ρόλο» στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, απηχώντας διπλωματικά τις καταγγελίες της Δύσης πως η Μόσχα στοχοθετεί τη συριακή αντιπολίτευση, κι όχι τους τζιχαντιστές.
Υπογράμμισε δε πως η στήριξη του καθεστώτος Άσαντ από τη Μόσχα «δεν βοηθάει».
Τέλος, αναφορικά με το Αφγανιστάν, ο γενικός γραμματέας κατέστησε σαφές πως η Συμμαχία θα παραμείνει στη χώρα και στο απώτερο μέλλον, και αυτό που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι η μορφή της υποστήριξης.