Βαριές καταγγελίες ότι η Βόρεια Κορέα πήρε το 70% των μισθών των εργατών της που εργάζονταν στην κοινή βιομηχανική ζώνη Κεσόνγκ για να χρηματοδοτήσει εξοπλιστικά προγράμματα και την πολυτελή ζωή του ανώτατου ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν εξαπέλυσε ο Νότος, ενώ η ένταση έχει επιστρέψει στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τις πρόσφατες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ.
Σε εξοπλιστικά προγράμματα και σε δαπάνες για την πολυτελή ζωή του «ανώτατου ηγέτη» Κιμ Γιόνγκ-ουν διοχέτευσε η Βόρεια Κορέα περίπου 70% των χρημάτων που έλαβε για τη μισθοδοσία των εργατών της στο βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ, που λειτουργούσε από κοινού με τη Νότια Κορέα, όπως κατήγγειλε σήμερα η Σεούλ.
Η κοινή βιομηχανική ζώνη ιδρύθηκε το 2004 κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο Κορέων, φιλοξενώντας περισσότερες από 120 νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις και 54.000 εργάτες από το Βορρά, στο πλαίσιο των προσπαθειών συμφιλίωσης των δύο χωρών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείο Ενοποίησης του Νότου, οι βορειοκορεάτες εργάτες είδαν ελάχιστα από τα χρήματα για τα οποία δούλευαν, καθώς οι μισθοί τους δεν καταβάλλονταν στους ίδιους, αλλά στο βορειοκορεατικό κράτος, το οποίο έδινε στους εργαζόμενους μόνο μικροποσά και εγγυητικές, κρατώντας τα υπόλοιπα για δικές του χρήσεις.
Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων, για να μεγαλοποιούνται τα επιτεύγματα [του Κιμ Γιόνγκ-ουν], και για την αγορά ειδών πολυτελείας που προορίζονταν για την μικρή «αυλή» του ανώτατου ηγέτη.
Ο Νότος υπολογίζει ότι έχει μεταβιβάσει περίπου 560 εκατομμύρια δολάρια στο Βορρά από την ίδρυση του πάρκου, κάτι που σημαίνει ότι αν οι ισχυρισμοί της Σεούλ αληθεύουν η Πιονκγιάνγκ απέσπασε κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια.
Σημειώνεται πάντως ότι η Σεούλ δεν εξηγεί πώς έφτασε στις καταγγελίες της.
Ο μέσος βορειοκορεάτης εργάτης στο Κεσόνγκ αμειβόταν με περίπου 160 δολάρια ανά μήνα, μισθός χαμηλός για τα δεδομένα της Νοτίου Κορέας αλλά υψηλός για τα δεδομένα του Βορρά, ειδικά με δεδομένο ότι θα χρήματα δίνονταν σε ισχυρό δολάριο, κι όχι σε τοπικό νόμισμα.
Η Σεούλ αποφάσισε να κλείσει το πάρκο την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε να μπλοκάρει τη χρήση των χρημάτων της στα εξοπλιστικά σχέδια του Βορρά. Το κλείσιμο της Κεσόνγκ ήλθε επίσης ως αντίποινα για τη νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονκγιάνγκ, με κάλυψη την εκτόξευση ενός δορυφόρου στο διάστημα.
Ο Βορράς απάντησε καταλαμβάνοντας με στρατό το πάρκο και κατάσχοντας ό,τι είχε βιομηχανικό κεφάλαιο είχε απομείνει.
Στις αρχές Ιανουαρίου η Βόρεια Κορέα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή όταν πραγματοποίησε την τέταρτη επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της.