Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», με αφορμή τη συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η Ρώμη φέρεται να αντιλαμβάνεται την απόφαση του Βερολίνου ως κίνηση που προδίδει το πνεύμα των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη Ρωσία. Επικρίσεις και από ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ιταλία θέλει το θέμα να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», με αφορμή τη συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία για την κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα τροφοδοτεί με φθηνή ενέργεια τη γερμανική οικονομία.
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του ουκρανικού εμφυλίου, η Ρώμη φέρεται να βλέπει τη συμφωνία για τον αγωγό ως μία εγωιστική κίνηση του Βερολίνου, το οποίο βάζει τα οικονομικά του συμφέροντα πάνω από τη συλλογική διπλωματία των 28.
Το ζήτημα του Nord Stream 2 – που θα έχει κόστος 11 δισεκατομμύρια δολάρια – ήδη προκαλεί τριγμούς στην ενότητα των εταίρων όσον αφορά τη συνέχιση των κυρώσεων, καθώς η Ιταλία αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να μπλοκάρει τη νέα επέκταση των οικονομικών μέτρων για έξι μήνες.
Η ενόχληση του κ. Ρέντσι είναι τόσο μεγάλη που – σύμφωνα πάντα με τους FT – συνεργάτες του έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να θέσει το θέμα του αγωγού στο επίπεδο ηγετών, δηλαδή στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα του Nord Stream 2 έχει ούτως ή άλλως αναβαθμιστεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα τις τελευταίες μέρες, μετά τις επικρίσεις που άσκησε και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το έργο. Η Ουάσιγκτον προωθεί την ιδέα της απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μπει στην αγορά με εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μέσω και της Ελλάδας.
Ο Nord Stream 2, που θα κατασκευαστεί από τον ρωσικό κρατικό κολοσσό Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες, θα συνδέει τη Ρωσία απευθείας με τη Γερμανία, «αποφεύγοντας» τις τρεις Βαλτικές Χώρες και την Πολωνία.
Πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, πρώην μέλη της ΕΣΣΔ, έβλεπαν εξ αρχής και τον αρχικό αγωγό Nord Stream 1 ως γεωπολιτική προδοσία, ειδικά αφότου ο κύριος υπέρμαχός του, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο του αγωγού μετά το τέλος της θητείας του στην καγκελαρία.