Ελλάδα

Σημίτης, Βενιζέλος, Βάσω Παπανδρέου και Παπαντωνίου καταθέτουν για τα εξοπλιστικά

kysea-708.jpg?itok=esWfASMHΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI /ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Πολιτικές παρουσίες αναμένονται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και στελέχη της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός ‘Αμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψής του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1 .

Έτσι, σήμερα αναμένεται να βρεθούν στο βήμα του μάρτυρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Α.Σαμαρά, Ευαγγ. Βενιζέλος, και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Έχουν κληθεί, επίσης, ως μάρτυρες και οι αρχηγοί των τριών όπλων το επίμαχο χρονικό διάστημα Αθανάσιος Τζογάνης, Μανώλης Παραγιουδάκης και Γιώργος Ιωαννίδης.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός μετά από πολλά χρόνια θα συναντηθεί μέσα στη δικαστική αίθουσα με τους πρώην συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ και είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν θα θελήσει να υποβάλει ερωτήσεις στους τέσσερις μάρτυρες ή να τοποθετηθεί για τις καταθέσεις τους.

Η θέση του πρώην υπουργού ‘Αμυνας είναι πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών. Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημα του ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ‘Αμυνας.

You may also like

More in Ελλάδα