Σήμα προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να καλέσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αποδεχθεί προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τα δημόσια και μη κρατικά πανεπιστήμια στέλνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Εγώ το ΠΑΣΟΚ, το θέλω ως κυβερνητική πρόταση και όχι ως «μόνιμη» αντιπολίτευση», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Βουλής επιμένοντας ότι αν ο υπουργός Παιδείας κάνει αποδεκτές τις δικλείδες ασφαλείας προς το δημόσιο συμφέρον, οι οποίες είναι η αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου και οι όροι λειτουργίας των μη κρατικών Πανεπιστημίων, τότε το κόμμα του θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τη «γραμμή» του «όχι». Για τα μη κρατικά- μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια ο κ. Κωνσταντινόπουλος προσθέτει συγκεκριμένα ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, ενώ επί Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να κάνει πράξη τα μη κρατικά Πανεπιστήμια». Μάλιστα θυμίζει ότι το 2019 στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, «υπογράψαμε, η Κ.Ο, ότι θέλουμε την αναθεώρηση με την προϋπόθεση της αλλαγής του άρθρου 16». ¨οσον αφορά στη δική του στάση απέναντι στο σχέδιο νόμου Πιερρακάκη εξηγεί επίσης ότι: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι συνειδησιακό. Είμαι 14 χρόνια Βουλευτής και έχω ψηφίσει πολλά νομοσχέδια που δε συμφωνούσα, επειδή ψηφίζω με βάση την πλειοψηφία που υπάρχει στο κόμμα.»
Με συνέντευξή του στο Οpen και στην εκπομπή «ώρα Ελλάδος», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στην τραγωδία των Τεμπών επισημαίνοντας ότι:
«Μέσα από ένα θλιβερό γεγονός, πρέπει να αναζητήσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο ότι κανείς δεν πρέπει να ξεφύγει από την ευθύνη που του αναλογεί. Αυτό το χρειάζεται ολόκληρη η χώρα και όχι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες του. Να υπάρξει δικαιοσύνη. Και δεύτερον πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δε θα έχουμε στο μέλλον ίδια γεγονότα.
Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα του πολιτικού κόσμου. Όμως η Κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα, η πλειοψηφία τουλάχιστον, και στην εξεταστική επιτροπή, στέλνει λάθος μήνυμα. Ο κόσμος νιώθει ότι θα λήξει η υπόθεση και θα καταλήξουμε μόνο στις ευθύνες του μηχανοδηγού.»
Κάνοντας λόγο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα και στις τράπεζες επικαλείται την τροπολογία που κατέθεσε που βασίζεται στην πρόταση να δημοσιοποιείται το προϊόν που αισχροκερδεί ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει και να πράττει ανάλογα. «Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν το κάνει πράξη», διαπιστώνει και συμπληρώνει:
«Ας δούμε την αλήθεια για τα πρόστιμα που λέει ο κ. Γκιουλέκας και η ΝΔ. Αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες αισχροκερδούν από τις χρεώσεις προς τους πολίτες, οι οποίες το πρώτο ενιάμηνο του 2023 είναι 1,4 δις, και συμφωνήθηκε με τις τράπεζες να επιβληθεί πρόστιμο 40 εκ.. Δηλαδή μας κλέβουν κάθε μέρα, κάθε πολίτη, από τις συναλλαγές με atm, χρεώσεις καρτών κλπ. Η επιτροπή ανταγωνισμού επιβεβαιώνει ότι μας κλέβουν, οι τράπεζες αποδέχονται ότι μας κλέβουν και κάνουν τη συμφωνία του προστίμου των 40εκ έναντι των 1,4 δισ. Αυτό γίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της αγοράς σήμερα.
Στην Πορτογαλία, χώρα παρόμοια με τη δική μας, πέτυχαν τους στόχους τους, αφού μείωσαν το ΦΠΑ και έκαναν εντατικούς ελέγχους. Γιατί δεν δημιουργούμε ένα παρατηρητήριο τιμών που να ξεκινά από τον αγρότη που να φτάνει μέχρι το σούπερ μάρκετ; Να ξέρουμε πόσο παίρνουν για παράδειγμα το γάλα από τον παραγωγό και πόσο το πουλάνε στο ράφι. Παρατηρητήριο τιμών δεν έχει κάνει ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, με τις χρεώσεις της κάθε τράπεζας.»
Για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τέλος τονίζει ότι: «Το ΕΣΥ είναι προς κατάρρευση. Οι άνθρωποι στην Αρκαδία, για να επισκεφθούν έναν ουρολόγο στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία, πρέπει να περιμένουν δύο μήνες. Δεν λειτουργεί ο μαγνήτης, το τρίπλεξ και πολλά άλλα. Οπότε ο ασθενής αναγκάζεται να πάει στον ιδιώτη. Στην Τρίπολη έχουμε μόνο δύο αναισθησιολόγους. Απογευματινά χειρουργεία, πώς θα γίνουν;»