Στις… καθυστερήσεις αντί στην «παράταση», οδήγησε το «παιχνίδι» με την Τρόικα η κυβέρνηση. Ο χρόνος της δίμηνης πίστωσης χρόνου («τεχνική παράταση» το λέει η κυβέρνηση) έως το τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά από σήμερα, με την αίτηση που και επισήμως θα καταθέσει μέσα στην ημέρα ο υπουργός Οικονομικών προς τους δανειστές.
Από σήμερα όμως αναμένεται να καταφτάσουν στην Αθήνα και τα πρώτα κλιμάκια των ελεγκτών, που θα βρίσκονται μάλιστα στην Αθήνα και κατά την πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας (τα ραντεβού τους στην Αθήνα έχουν οριστεί να διαρκέσουν μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου).
Πρακτικά δεν διαφαίνεται πως θα αλλάξει κάτι στη διαπραγματευτική γραμμή των δύο ημερών, που θα κάνουν πάντως πως συνεχίζουν να συνομιλούν εκ του σύνεγγυς, αντί να ανταλλάσσουν απλώς e-mail. Έτσι, οι επικεφαλής της Τρόικας δεν αναμένεται να επανέλθουν επί ελληνικού εδάφους μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο η απόφαση για «υπό όρους» δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την μετάβαση στη νέα γραμμή προληπτικής πίστωσης (ECCL) θα περάσει δια πυρός και σιδήρου. Προβλέπονται διαδικασίες που ξεκινούν από την εφαρμογή των μέτρων που ζητά η Τρόικα και φτάνει μέχρι στα… εθνικά κοινοβούλια άλλων κρατών.
Όπως σημειώνει σε ειδική ανακοίνωσή του για την Ελλάδα το Συμβούλιο Eurogroup:
– παρά την πρόσφατη πρόοδο, η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Συνεπώς, η τρέχουσα αξιολογηση θα πρέπει να συνεχιστεί στις αρχές του 2015.
– αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση του 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF
– το Eurogroup θα εξετάσει ευνοϊκά ένα αίτημα από την Ελλάδα για μια τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Αυτό θα υποβληθεί σήμερα αλλά, ταυτόχρονα, και η Τρόικα θα καταθέσει αναφορά για τα όσα έχουν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί με την κυβέρνηση και για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Θα γίνει δηλαδή αναλυτική καταγραφή των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, ώστε, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, να ασκήσουν πίεση στην επόμενη κυβέρνηση με βάση αυτές τις δεσμεύσεις.
– αύριο θα συνεδριάσει το Euroworking Group για να υποβάλει έκθεση προς τα Κράτη Μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο με σκοπό να επιτευχθεί μια τελική απόφαση σχετικά με την παράταση του σημερινού προγράμματος EFSF
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούν πάντως την Αθήνα να εφαρμόσει το συντομότερο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεκαθάρισαν ότι μέσα στο δίμηνο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, αν θέλει να ληφθούν στη συνέχεια αποφάσεις για την ένταξη της χώρας στην αυστηρή πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σε κάθε περίπτωση η Τρόικα περιμένει από την όποια κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που έχουν προταθεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού όπως: αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία, ενοποίηση των οικογενειακών επιδομάτων και μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, μείωση επικουρικών και κυρίων συντάξεων, ακύρωση της μείωσης της ειδικές εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φόρων σε καπνό-ποτά και είδη πολυτελείας.
Μαζί με το Μνημόνιο, παρατείνεται κατά δύο μήνες η παραμονή των 11,4 δισ. ευρώ στο αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τα οποία χωρίς την πρόβλεψη αυτή θα έπρεπε να επιστραφούν στις 31 Δεκεμβρίου στους Ευρωπαίους δανειστές μας.