SelectedΠολιτική

Σκέρτσος: Δεν συμβιβαζόμαστε με τις κακές όψεις του κράτους, πρέπει να τις αλλάξουμε

Η κυβέρνηση δεν συμβιβάζεται «με τις κακές όψεις του ελληνικού κράτους, πρέπει να τις αλλάξουμε είπε σήμερα ο Ακης Σκέτσος.

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα για την οποία δουλεύουμε, η Ελλάδα στην οποίαν πιστεύουμε, το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Σκέρτσος: Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από ένα μπαλάκι ευθυνών
Αναλυτικά, όταν συμβαίνουν τόσο συντριπτικά γεγονότα όπως είναι «τα Τέμπη, το Μάτι, η Μάνδρα, η “Μαρφίν” παλαιότερα, η χρεοκοπία της χώρας μας πριν από 12-13 χρόνια, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από ένα μπαλάκι ευθυνών. Πρέπει να οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη συλλογική εθνική αυτογνωσία. Αν θεωρούμε, επομένως, ότι το συμπέρασμα που βγαίνει από την τραγωδία των Τεμπών, είναι ότι χρειαζόμαστε λιγότερη αξιολόγηση στο Δημόσιο ή λιγότερο επιτελικό κράτος, τότε κάτι δεν έχουμε καταλάβει σωστά σε σχέση με τη συμφορά που μας έχει βρει. Χρειαζόμαστε ακόμη πιο ισχυρούς μηχανισμούς που θα εμπεδώσουν τη διαδικασία της αξιολόγησης, της στοχοθεσίας, και στο ανθρώπινο δυναμικό και στις πολιτικές που εφαρμόζουμε, των κυρώσεων όπου οι διαδικασίες δεν εφαρμόζονται σωστά», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας.

Ενώ για την τραγωδία στα Τέμπη ειδικότερα, είπε πως ήταν «μια αλληλουχία ανθρώπινων λαθών και κακοδιοίκησης, δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη συστημάτων. Συστήματα υπήρχαν, δικλίδες ασφαλείας υπήρχαν, όμως δεν υπήρχε σωστή διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού για να αποτρέψουμε το λάθος. Αν χρειάζεται κάτι επειγόντως η χώρα μας – και έχουν γίνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση σε πολλά πεδία τα τελευταία χρόνια – είναι η πολύ πιο μεγάλη επιμονή στην αξιολόγηση στο να επιλέγουμε και να βάζουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, στο να μην έχουμε χαλαρή αντίληψη όταν διαχειριζόμαστε σημαντικές ευθύνες που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Από το υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο του κράτους».

Και, εν συνεχεία, «έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία, μέχρι και το δυστύχημα των Τεμπών, είχε φέρει αποτελέσματα. Χωρίς διάθεση έπαρσης ή αλαζονείας έφερε αποτελέσματα που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Ακριβώς γιατί έχει έναν πρωθυπουργό και υπουργούς που έχουν αναλάβει μία ευθύνη: να πάνε τη χώρα πιο μπροστά». Από την άλλη, διευκρίνισε, «αυτό το τραγικό δυστύχημα μας έφερε αντιμέτωπους με τις πολλές διαχρονικές υστερήσεις που έχει σε πάρα πολλά πεδία το Δημόσιο. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός να ελέγχει τον τρόπο διοικεί ένας τοπικός επιθεωρητής το σταθμαρχείο Λάρισας, το κατά πόσο γίνονται σκάντζες μεταξύ των σταθμαρχών για το αν θα πάνε νωρίτερα ή αργότερα στη βάρδιά τους ή για το κατά πόσο ένας εκπαιδευμένος, κατά τα άλλα, σταθμάρχης επιλέγει να μη χρησιμοποιήσει ένα πληροφοριακό σύστημα τηλεδιοίκησης».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected