Πολιτική

Σκέρτσος για εκλογές: Το δίλημμα είναι θα πάμε μπροστά ή πίσω

Το δίλημμα των προσεχών εκλογών έθεσε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, την φορά αυτή σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντ1». Η Ελλάδα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι «μια χώρα που πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Δεν πρέπει να κάνει άλματα προς τα πίσω όμως. Το βασικό δίλημμα στο οποίο θα κληθούμε να απαντήσουμε, είναι το, μπροστά ή πίσω».

Το σχέδιο για την Αν. Μακεδονία – Θράκη

Η συνέντευξη ξεκίνησε όμως από την περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, εκεί όπου μαζί με ένα κλιμάκιο 26 στελεχών της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης παρουσίασαν το σχέδιο για την εν λόγω περιφέρεια, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας επιδεικνύοντας τον τόμο για τα 360+ έργα για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη του 2030. «Είναι το τέταρτο στη σειρά, είναι ένα περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουμε κάνει την αντίστοιχη δουλειά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για τη Δυτική Ελλάδα, για την Πελοπόννησο. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα στον κόσμο είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όμως αυτή η ανάπτυξη δεν έχει νόημα αν δεν την αισθανθεί και ο τελευταίος κάτοικος από την Ορεστιάδα μέχρι τα Χανιά, από τα Γιάννενα μέχρι το Καστελόριζο».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpsrjtar5w89)

Ειδικώς, όμως, για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, «διαχρονικά είναι μια παραμελημένη περιφέρεια. Δυστυχώς είχαμε συνηθίσει να δίνουμε επιδοτήσεις, οι οποίες κάποια στιγμή κρίθηκαν και αντιΚοινοτικές, προς δραστηριότητες που δεν είχαν μέλλον. Αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος – και κάθε σύγχρονο κράτος – είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν σε οικονομικές επιλογές που είναι συμβατές με τις σύγχρονες οικονομικές τάσεις. Να εκπαιδευθούν σε νέα επαγγέλματα, σε νέες καλλιέργειες. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει έναν πολύ πλούσιο πρωτογενή τομέα, έχει μια δυναμική μεταποίηση, μπορεί να αναπτύξει ακόμη πιο δυναμικά τον τουρισμό της, είναι ένας πανέμορφος τόπος».

Όμως, πρόσθεσε, «ταυτόχρονα είναι σύνορο, ανακοινώσαμε την επέκταση του φράκτη καθ’ όλο το μήκος των συνόρων μας. Θέλουμε να αισθάνονται ασφαλείς αλλά και ότι έχουν αυτοπεποίθηση. Ζουν εκεί γιατί επιλέγουν να ζουν εκεί, κρατούν Θερμοπύλες αλλά ταυτόχρονα έχουν και ευημερία. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επειδή βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στρατηγικά, είναι πύλη εισόδου αλλά και πύλη εξόδου. Πρέπει να εξοπλιστεί με τις κρίσιμες υποδομές και τις διασυνδέσεις (λιμάνια, δρόμους, σιδηρόδρομο) που θα ανοίξουν ουσιαστικά τις λεωφόρους για τα προϊόντα μας προς την Κεντρική Ευρώπη».

Για τα ενεργειακά ειδικότερα, «συντελείται πραγματικά μια κοσμογονία στο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος ενέργειας, κάθε μορφής ενέργειας. Χθες ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η θεμελίωση νέας μονάδας φυσικού αερίου, καθίσταται η περιοχή ως ένα σημείο που θα τροφοδοτεί την υπόλοιπη Ευρώπη και άλλα σημεία του κόσμου με φυσικό αέριο και άλλες μορφές ενέργειας».

Τα πολιτικά διλήμματα

Αλλάζοντας θέμα και με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έμεινε συνεπής στη βασική της δέσμευση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Και την εξαντλήσαμε σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, διεθνών κρίσεων, ιστορικά πρωτοφανών κρίσεων. Ζήσαμε μια πανδημία που ζει ο κόσμος μία φορά στα 100 χρόνια. Ζήσαμε μια ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, έναν πόλεμο πολύ κοντά στη γειτονιά μας που έχει δημιουργήσει συνθήκες πληθωρισμού, υψηλότερου της προηγούμενης ενεργειακής κρίσης του πετρελαίου στη δεκαετία του ‘70. Σε όλα αυτά η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με επάρκεια, κράτησε την οικονομία και το επίπεδο ζωής σε πολύ αξιοπρεπές επίπεδο. Ταυτόχρονα, αυτό το οποίο πετύχαμε, είναι η χώρα μας – η οποία θυμόμαστε σε ποια κατάσταση βρισκόταν τα προηγούμενα δέκα χρόνια ως προς τις οικονομικές επιδόσεις – σήμερα να σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική