Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση να φέρει το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα σε άτομα του ίδιου φύλου να συνάπτουν πολιτικό γάμο, εξήγησε στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής- κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου- ο επισπεύδων υπουργός, Άκης Σκέρτσος.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Σκέρτσος, τόνισε τη σημασία της εναρμόνισης με την δυτικοευρωπαϊκή έννομη τάξη και την προστασία των παιδιών που γεννιούνται σε οικογένειες του ίδιου φύλου που επιφέρει το νομοσχέδιο.
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην βιολογία του ανθρώπου, ούτε εισάγει τις έννοιες του «γονέα 1» και γονέα «δύο», καθώς όπως είπε, τα φύλα παραμένουν δύο.
«Θα ήθελα την αντίθετη άποψη οι βουλευτές να αρθρώσουν με επιχειρήματα χωρίς απαξίωση αλλά σεβασμό και χωρίς κακοποιητικό λόγο. Έχουμε ακούσει άσχημα πράγματα να λέγονται για παιδιά που μπορεί να στιγματίσουν ανθρώπινες ψυχές. Ας είμαστε πιο προσεκτικοί», είπε αρχικά ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: «η Βουλή υποστηρίζει το Σύνταγμα που είναι δημοκρατικό αι φιλελεύθερο. Με κάθε μία από νομοθετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να βελτιώνουμε έστω και λίγο τη ζωή των ανθρώπων, να υπηρετούμε την ισότητα και την δικαιοσύνη. Και αυτό κάνει το νομοσχέδιο να υπηρετούμε όλους χωρίς διακρίσεις. Αν κάποιος θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις αρχές, θέτει σε αμφισβήτηση το ρόλο της Ελλάδας ως κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως το νομοσχέδιο επεκτείνει τη δυνατότητα σύναψης πολιτικού γάμου σε πρόσωπα του ίδιου φύλου και εξασφαλίζει τη νομική προστασία των παιδιών.
«Μιλάμε για πολιτικό γάμο που είναι αστική σύμβαση που δεν επιτρέπονται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού», είπε και πρόσθεσε με νόημα: « δεν έχω δει ευρωπαϊκή έννομη τάξη να πλήττεται από την κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων, ούτε κοινωνία να καταρρέει λόγω των δικαιωμάτων αυτών».
Σκέρτσος: «Υπηρετούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα ανθρώπων»
Ο υπουργός Επικρατείας, σημείωσε επίσης πως το νομοσχέδιο δεν στερεί τίποτα από την πλειοψηφία αλλά αναγνωρίζει δικαιώματα σε λίγους, μεριμνώντας για οικογένειες που έχει διαμορφώσει η ίδια ζωή. «Μπορεί κάποια κόμματα να διαφωνούν όμως εμείς θεωρούμε ότι υπηρετούμε ανάγκες και προβλήματα ανθρώπων», σημείωσε και εξήγησε πως παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζονται από το σύμφωνο συμβίωσης καθώς δεν ρυθμίστηκαν το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μείνει ως εκκρεμότητα. «Δεν μπορεί να ρυθμιστεί γιατί θα ήταν διάκριση με παράλληλο οικογενειακό δίκαιο. Η δική μας βούληση είναι να αρθούν διακρίσεις και όχι να δημιουργηθούν νέες», πρόσθεσε.
Ο κ. Σκέρτσος, ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται καμία ουσιώδης μεταβολή στο οικογενειακό δίκαιο, ούτε μεταβάλλεται κάτι στο καθεστώς της υιοθεσίας που επιτρέπεται στη χώρα μας από 1946.
«Δεν τροποποιείται καθόλου, και δεν ακουμπάμε το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το καθεστώς αυτό αφορά γυναίκες που αποδεδειγμένα με ιατρική επιβεβαίωση δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν και δίνεται με δικαστική απόφαση. Δεν τροποποιούνται όροι μητέρα πατέρας, ούτε εισάγονται όροι γονέας 1 και 2. Δεν παρεμβαίνει στην ανθρώπινη βιολογία η κυβέρνηση. Τα φύλα είναι δύο», τόνισε.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που διαφωνούν, τους κάλεσε όταν επικαλούνται μελέτες να αναφέρουν και τις πηγές τους, καθώς όπως σημείωσε, δεν υπάρχει διεθνώς μελέτη σοβαρή που να τεκμηριώνει κάποια σημαντική διαφοροποίηση ψυχοκοινωνική η σεξουαλική στην ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου».
«Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες σε προοδευτικούς και συντηρητικούς, είναι κοινωνικό ζήτημα να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς στα άλλα κόμματα. Όσοι διαφωνούν μπορεί να χρειάζεται να ακούσουν περισσότερα πράγματα. Η κοινωνία έχει ακούσει, έχει αλλάξει απόψεις, αυτό καταγράφεται και δημοσκοπικά», είπε και πρόσθεσε: «είναι λογικό να υπάρχουν στελέχη της ΝΔ που διαφωνούν. Είναι καθρέφτης της κοινωνίας, πριν πετάξετε το μπαλάκι των ευθυνών σε βουλευτές της ΝΔ, να δούμε μην προτρέχουμε, μπορεί να είναι και σε άλλα κόμματα δεν θα τσακωθούμε και δημιουργήσουμε διχασμό για ένα ζήτημα που έχει βάση τη δικαιοσύνη».