«Μύθος η πολυπολιτισμικότητα»
Η Σλοβακία θα αγωνιστεί ενάντια στη μετανάστευση από μουσουλμανικές χώρες, ώστε να προλάβει επιθέσεις σαν αυτές που έγιναν στο Παρίσι ή εναντίον των γυναικών στην Κολονία της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο, χαρακτηρίζοντας “μύθο” την πολυπολιτισμικότητα.
Ο Φίτσο έχει αναγάγει το μεταναστευτικό σε βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 5ης Μαρτίου και η κυβέρνησή του έχει προσφύγει εναντίον του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή 120.000 αιτούντων άσυλο στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.
“Όχι μόνο αρνούμαστε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις, αλλά και δεν θα λάβουμε ποτέ εθελοντικά μια απόφαση που θα οδηγούσε στη δημιουργία μιας ενωμένης μουσουλμανικής κοινότητας στη Σλοβακία”, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα.
Συσχετίζοντας την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη με τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και τις καταγγελίες για ληστείες και παρενόχληση γυναικών στην Κολονία, ο Φίτσο είπε: “Η πολυπολιτισμικότητα είναι μύθος. Από τη στιγμή που επιτρέπεις στους μετανάστες να μπαίνουν, θα αντιμετωπίσεις τέτοια προβλήματα”.
Στη Σλοβακία υποβλήθηκαν πέρυσι μόνο 169 αιτήματα για χορήγηση ασύλου. Όμως με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στη χώρα θα φιλοξενηθούν 802 πρόσφυγες.
Τις απόψεις του Φίτσο φαίνεται ότι συμμερίζονται —σε διάφορους βαθμούς— αρκετοί άλλοι ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν διαφωνεί επίσης με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις και έχει προσφύγει στα δικαστήρια ενώ υποστηρίζει ότι οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες απειλούν να υπονομεύσουν τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου.
Η νέα, συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας επιδιώκει επίσης να περιορίσει τη μετανάστευση επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να επαναλάβει τα “λάθη” άλλων χωρών. Ωστόσο, θα τηρήσει τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης και θα δεχτεί να φιλοξενήσει 7.000 ανθρώπους.
Μολονότι η Σλοβακία δέχτηκε πέρσι 149 χριστιανούς από το Ιράκ, η υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε ήταν ψυχρή και το σχέδιο φιλοξενίας τους από οικογένειες, σε εθελοντική βάση, εγκαταλείφθηκε μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που διατυπώθηκαν.