Credit: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Ενας τραυματίας είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός σοβαρών επεισοδίων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠE, περίπου 100 άτομα, νεαρής ηλικίας, ντυμένα στα μαύρα, επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα της αίθουσας, όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος, στο Κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ.
Έπειτα από πολύωρη προσπάθεια, όπως αναφέρει το thestival οι φοιτητές που είχαν εισέλθει στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ κατάφεραν και έσπασαν την πόρτα που οδηγεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του ιδρύματος. Μάλιστα κάποιοι άναψαν φωτιά σε ένα χαρτί και το πέταξαν, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά η μοκέτα της αίθουσας
Σκοπός των φοιτητών ήταν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση της Συγκλήτου και να καταγγείλουν τον αποκλεισμό των φοιτητών από αυτήν.
Στη διάρκεια των επεισοδίων ένας φύλακας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο της πόλης, αιμόφυρτος και υποβασταζόμενος από συναδέλφους του.Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, υπήρξε και δεύτερος φύλακας που τραυματίστηκε, ο οποίος δεν διεκομίσθη όμως στο νοσοκομείο.
Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «από τη στιγμή που υπήρξαν οι τραυματισμοί, αλλά και μία απόπειρα να παραβιαστεί η πόρτα του 7ου με φωτιά, ενημερώθηκε και η αστυνομία, που όμως δεν έχει παρέμβει».
Προσπάθεια να απεγκλωβιστούν τα μέλη της Συγκλήτου και οι εργαζόμενοι
Λίγο μετά τις 7 ξεκίνησε προσπάθεια να εκκενωθεί το κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι εργαζόμενοι και τα μέλη της Συγκλήτου, που είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό
Η Αναπληρώτρια Πρύτανη Ανθρώπινων Πόρων, καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις οι φοιτητές έχουν κατέβει στο ισόγειο του κτιρίου, όμως οι εργαζόμενοι και τα μέλη της Συγκλήτου στον 7ο όροφο παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς οι φοιτητές, στην προσπάθειά τους να παραβιάσουν την πόρτα, προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην κλειδαριά, που μπλόκαρε, γι’ αυτό και κλήθηκε κλειδαράς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
«Προτεραιότητα είναι να μπορέσει το προσωπικό που έχει εγκλωβιστεί στον 7ο όροφο, να αποχωρήσει με ασφάλεια από το κτίριο. Όμως το κτίριο δε μπορεί να εκκενωθεί, αν δεν ανοίξει η πόρτα, που προσπάθησαν να καταστρέψουν οι φοιτητές και αν δεν αποχωρήσουν όσοι παραμένουν στις σκάλες”, ανέφερε η κ Πατάκα, προσθέτοντας ότι “για κανένα αίτημα, δε μπορούμε να δεχθούμε να κινδυνεύουν εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους, να τραυματίζονται φύλακες, ή να βάζουν χαρτιά με φωτιά στη μοκέτα έξω από την πόρτα».
Χριστοφιλοπούλου: Πρέπει να οδηγηθούν στο αυτόφωρο
Με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ, η εισηγήτρια του Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επεσήμανε πως «η ευθύνη, προκειμένου η έκνομη κατάσταση στα Πανεπιστήμια να μη γίνει ντόμινο, βαρύνει τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης».
Οπως υπογράμμισε η κα Χριστοφιλοπούλου «τα νέα κρούσματα βίας στο χώρο των Πανεπιστημίων, αυτή τη φορά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την εξαήμερη κατάληψη του κτιρίου της Νομικής από εξωπανεπιστημιακούς, αυξάνουν την ανησυχία για γενίκευση της βίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Επεσήμανε πως «η παρακώλυση της διοικητικής δραστηριότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι απρόκλητες πράξεις βίας κατά διοικητικού προσωπικού, καθηγητών και φοιτητών και ο βανδαλισμός της δημόσιας περιουσίας είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα, για τα οποία είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία» σημειώνοντας πως «η νομιμότητα δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση».