Τα Ηνωμένα Έθνη διαμήνυσαν ότι δεν προτίθενται να αποστείλουν προσκλήσεις για συμμετοχή στις συνομιλίες, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου, έως ότου οι χώρες που ηγούνται της ειρηνευτικής προσπάθειας – με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία – καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το ποιες οργανώσεις της αντιπολίτευσης θα λάβουν μέρος.
Ξεκάθαρα ανοιχτό είναι πλέον το ενδεχόμενο αναβολής των κρίσιμων πρώτων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 25 Ιανουαρίου.
Τα Ηνωμένα Έθνη διαμήνυσαν σήμερα Δευτέρα ότι δεν προτίθενται να αποστείλουν προσκλήσεις για συμμετοχή στις συνομιλίες έως ότου οι χώρες που ηγούνται της ειρηνευτικής προσπάθειας – με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ και τη Ρωσία – καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για το ποιες οργανώσεις της αντιπολίτευσης θα λάβουν μέρος.
«Σε αυτή τη φάση, ο ΟΗΕ θα προχωρήσει στην έκδοση προσκλήσεων όταν οι χώρες που ηγούνται της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας φτάσουν σε συνεννόηση πάνω στο ποιοι ανάμεσα [στις δυνάμεις] της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προσκληθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φαράν Χακ.
Ο κ. Χαν προσέθεσε πως ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, καλεί τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να υπάρξει συμφωνία για την εκπροσώπηση της αντιπολίτευσης.
Το εν λόγω ζήτημα πάντως αποτελεί επί μήνες ένα από τα δυσεπίλυτα «αγκάθια» στην ειρηνευτική προσπάθεια, με δεδομένο ότι το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ – με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν – χαρακτηρίζει ορισμένες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις ως τρομοκρατικές, και αρνείται να συζητήσει μαζί τους.
Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν έως την 25η Ιανουαρίου, η μετάθεση των συνομιλιών είναι πλέον ορατό ενδεχόμενο, κάτι που επιβεβαίωσε διπλωματική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters. «Η καθυστέρηση φαντάζει πιθανή», είπε λιτά ο αξιωματούχος.
Στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι η έναρξη της πολιτική διαδικασίας για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και την πολιτική μετάβαση στην επόμενη μέρα, αν και ακόμα δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το μέλλον του προέδρου Άσαντ.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να δρομολογήσουν την προετοιμασία νέου Συντάγματος και τη διενέργεια νέων εκλογών σε 18 μήνες.
Η σύρραξη στη Συρία μαίνεται από τον Μάρτιο του 2011 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους, ενώ παράλληλα έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου.