Ο Σόιμπλε δήλωσε μάλιστα ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου, ενώ πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο
Την ανάγκη τα κράτη – μέλη της να ΕΕ θεσπίσουν κοινό ευρωπαϊκό νόμο, και κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες, επισημαίνει, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε δήλωσε μάλιστα ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα όσον αφορά την πολιτική ασύλου, ενώ πιστεύει πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Εξέφρασε μάλιστα και αισιοδοξία ότι και η Ιταλία και πιθανά και η Ελλάδα να μπορούσαν να πεισθούν να κάνουν το ίδιο.
“Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική – και γρήγορα!” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, στην γερμανική εφημερίδα Die Welt, στον απόηχο της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στην ήπειρο από τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους της δεκαετίας του 90.
Η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει να είναι “θέμα μηνών παρά χρόνων, αλλά, ξανά, πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή” τόνισε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Πρόσθεσε ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της ΕΕ.
Ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε μερικά θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε ότι θα ήταν αναγκαίο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, προσθέτοντας: “Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν. “Η Ευρώπη, είπε, χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση “αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες” και ως ευημερούσα περιοχή η ήπειρος είχε την υποχρέωση να βοηθήσει τους κυνηγημένους και τους φτωχούς του κόσμου.
Μηνύματα για τις κακουχίες που έχει περάσει η Ελλάδα λόγω των προγραμμάτων προσαρμογής για την προσφυγική κρίση αλλά και για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας έστειλε στο μεταξύ από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.