Ο Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε την Τουρκία χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα, ενώ τάχθηκε υπέρ της παροχής – ως αντάλλαγμα – οικονομικής βοήθειας, χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας και χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας».
Κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και να συμμετάσχουν στο σύστημα κατανομής των προσφύγων.
Για τη συνθήκη του «Δουβλίνου», ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, καθώς «χρειαζόμαστε στην Ευρώπη κοινούς κανόνες, οι οποίοι θα ανοίγουν τον δρόμο προς την Ευρώπη για όλες τις κατηγορίες: για πολιτικά διωκόμενους, για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μεταναστεύσουν και για όσους αναζητούν προσωρινό καταφύγιο».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στο ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida, λέγοντας ότι «στην Γερμανία υπάρχει χωρίς αμφιβολία ακροδεξιά βία και υπάρχει μια ρητορική φόβου, η οποία εισβάλλει βαθιά στο κέντρο και ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς».