Την 697 σελίδων εισαγγελική εισήγηση για την Χρυσή Αυγή παρουσιάζει σε εκτενές αφιέρωμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel με τίτλο «Ο ήλιος δύει για την Χρυσή Αυγή».
Ο συντάκτης του γερμανικού περιοδικού γράφει για την εισήγηση και την χαρακτηρίζει ως «ένα κείμενο που μοιάζει με αστυνομικό θρίλερ», τονίζοντας ότι κανένας στην Ελλάδα δεν θα θεωρούσε ποτέ εφικτά τα όσα περιγράφονται εκεί.
Περιγράφει την εικόνα ενός νεοναζιστικού κόμματος που επιτίθεται με τόσο ανοιχτό και βίαιο τρόπο στο δημοκρατικό σύστημα, που αντίστοιχός τους δεν υπήρξε στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες».
Στο άρθρο τονίζεται ότι το πόρισμα της εισαγγελίας αποδίδει βαρύτατες κατηγορίες σε συνολικά 69 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 16 μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σχετικά με τη συμμετοχή τους σε δολοφονικές ενέργειες, προκλήσεις σωματικής βλάβης, βίαια εγκλήματα μίσους, κλοπές, εκβιασμούς και εμπρησμούς. «Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος περιγράφει με λεπτομερή τρόπο τη δομή μιας εγκληματικής οργάνωσης που διευθύνεται μέσα από την ίδια την καρδιά της ελληνικής Βουλής» σημειώνει το γερμανικό δημοσίευμα.
«Η αποφασιστικότητα με την οποία δρα πλέον η Δικαιοσύνη κατά των εξτρεμιστών αυτών είναι κάτι νέο καθώς οι πολιτικοί και η αστυνομία υποβάθμιζαν για μεγάλο διάστημα τις επιθέσεις σε αλλοδαπούς, ομοφυλόφιλους και αντιφρονούντες ως «πράξεις μεμονωμένων δραστών που τελούσαν υπό καθεστώς σύγχυσης». Ωστόσο, η αυξανόμενη βιαιότητα των επιθέσεων της ΧΑ οδήγησε σε μια αναθεώρηση της υπάρχουσας στάσης και το κρίσιμο σημείο καμπής ήταν η δολοφονία του αριστερού τραγουδιστή Παύλου Φύσσα πριν από ένα χρόνο».
Το περιοδικό αναφέρεται στις 11 επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται η νεοναζιστική οργάνωση με ιδιαίτερη μνεία τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ κάνει ειδική μνεία και στην επίθεση της 12ης Ιουνίου 2012, όταν στο στόχαστρο των μελών της Χρυσής Αυγής είχαν μπει Αιγύπτιοι ψαράδες που ζούσαν σε μια μονοκατοικία στο Πέραμα, τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν εξ αυτών.
Οπως σχολιάζει το Spiegel, «η έκθεση θεωρεί πως το κόμμα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν εγκληματική οργάνωση: τη στρατιωτική δομή, την απόλυτη ιεραρχία, την τυφλή υποταγή στις διαταγές του ηγέτη, με τον εισαγγελέα να είναι πεπεισμένος πως τίποτα απ’ όλα όσα κατηγορούνται τα μέλη της δεν θα είχε συμβεί «αν αυτά προηγουμένως δεν είχαν λάβει εντολές, στήριξη και κάλυψη από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης».
«Ακροδεξιοί εξτρεμιστές υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτό που τους διαφοροποιεί είναι το γεγονός πως στην Αθήνα η Χρυσή Αυγή διαθέτει τα τελευταία δύο χρόνια και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
«Κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά την οργάνωση μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης χρέους με τα μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας. Τον Οκτώβριο του 2009 λάμβανε μόλις το 0.29% των ψήφων, ωστόσο τον Ιούνιο του 2012, το κόμμα εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο. Όμως, οι νεοναζί έγιναν ξαφνικά πολιτικοί και η Χρυσή Αυγή δρούσε για πολύ καιρό ανενόχλητη, γεγονός που οφείλεται και στους στενούς δεσμούς με τα σώματα ασφαλείας και τους πολιτικούς» επισημαίνεται στο άρθρο που καταλήγει πως «ο εισαγγελέας ελπίζει τώρα να θέσει το κόμμα εκτός νόμου».