Στην Ελλάδα, τα έσοδα των συμμοριών υπολογίζονται σε σχεδόν 3,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
Σε περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ (1% του ΑΕΠ της Ε.Ε.) ανέρχεται ο ετήσιος «τζίρος» του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη που συγχρηματοδότησε η Κομισιόν. Οι κακοποιοί μάλιστα φαίνεται πως κατορθώνουν να «ξεπλύνουν» μεγάλο μέρος των παράνομων εσόδων τους, ενώ οι ευρωπαϊκές Αρχές εντοπίζουν ένα μικρό μόνο μέρος των «μαύρων» κερδών.
Στην Ελλάδα, τα έσοδα των συμμοριών υπολογίζονται σε σχεδόν 3,6 δισ. κάθε χρόνο, ήτοι το 1,6% του ΑΕΠ (2010), που είναι και το τρίτο υψηλότερο ποσοστό την Ε.Ε., πίσω από τη Λετονία (2,8%) και τη Ρουμανία (1,9%).
Ανάμεσα στις παραδοσιακές μαύρες αγορές, η επικερδέστερη παραμένει το εμπόριο ναρκωτικών, από το οποίο οι συμμορίες αποκομίζουν σχεδόν 28 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι οικονομικές απάτες ωστόσο φαίνεται πως είναι η «ανερχόμενη» εγκληματική δραστηριότητα, καθώς μόνο τα κέρδη από την κλοπή ΦΠΑ υπολογίζονται στα 29,3 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τη κανονική οικονομία για να «ξεπλύνουν» τα κέρδη τους, επενδύοντας σε μια σειρά νόμιμων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούνται ως «βιτρίνες». Οι συμμορίες επενδύουν μάλιστα σε μια μεγάλη ποικιλία «βιτρινών», όπως μπαρ, εστιατόρια, κατασκευαστικές εταιρείες ή εταιρείες ακινήτων, εμπορικά καταστήματα (ειδικά στους τομείς του φαγητού και της ένδυσης/υπόδησης), ξενοδοχεία. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, η έρευνα διαπιστώνει πως υπάρχει αυξανόμενη τάση για επενδύσεις του οργανωμένου εγκλήματος σε πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και στη διαχείριση απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ευρωπαϊκές διωκτικές Αρχές έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους στον αγώνα κατά των οργανωμένων παράνομων δραστηριοτήτων, κατάσχοντάς μετρητά και αντικείμενα αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια «σημαντική διαφορά» μεταξύ του τζίρου των εγκληματιών και των κατασχεθέντων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται ακριβώς στις επενδύσεις που κάνουν και τις εταιρείες που ιδρύουν οι συμμορίες, όπου οι κατασχέσεις είναι ελάχιστες. Αντίθετα, οι κατασχέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε ό,τι αφορά τον κινητό πλούτο των εγκληματιών, όπως μετρητά, αυτοκίνητα και σκάφη.
Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν πρωτίστως τη βελτίωση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να αναβαθμιστεί η δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρων επιχειρήσεων που ανήκουν στο «οικοσύστημα» του οργανωμένου εγκλήματος.
Ολόκληρη η έκθεση του Organised Crime Portfolio ΕΔΩ