Η οικονομική κρίση, η άνοδος της θερμοκρασίας και τα οικονομικά παιχνίδια εξουσίας, συνθέτουν ένα «εκρηκτικό τοπίο» στον τομέα της ενέργειας, καθώς «πίσω από τη βιτρίνα», διεξάγεται ένας ακήρυχτος οικονομικός πόλεμος μετά των μεγάλων δυνάμεων και θύμα τους τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης για μία συμφωνία που θα επιφέρει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του «μαύρου χρυσού», σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η «ελεύθερη πτώση» στην τιμή του πολύτιμου υγρού. Την ίδια στιγμή, όμως, τα νέα από τις ΗΠΑ προκαλούν απογοήτευση και «δυναμιτίζουν» το ενδεχόμενο επίτευξης μίας συμφωνίας. Όπως έγινε γνωστό,, η ημερήσια παραγωγή αργού στις ΗΠΑ ανήλθε σε 9,43 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό 43 χρόνων.
Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία, για την υψηλότερη παραγωγή αργού από το 1972. Είναι, δε, χαρακτηριστικός ο πίνακας που αποτυπώνει τη ραγδαία αύξηση στην ημερήσια παραγωγή των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2015, οπότε έφτασαν στο αστρονομικό νούμερο των 9,43 εκατ. βαρελιών.
Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, δικαιώνονται οι ισχυρισμοί της Ρωσίας, η οποία διαφωνούσε με την εφαρμογή του σχεδίου που εκπόνησε και δρομολόγησε η Σαουδική Αραβία, υποστηρίζοντας πως άλλες ανταγωνίστριες χώρες είχαν προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής τους, πριν προτείνουν τη μείωσή της. Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, αναφέρουμε ότι το 2012 η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν στα 6,5 εκατ. βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα τριών χρόνων, η παραγωγή αυξήθηκε 45-50%, φτάνοντας στα 9,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στο ίδιο διάστημα, η τιμή του βαρελιού υπέστη απώλειες που αγγίζουν το 75%, φτάνοντας ακόμη και τα 26 δολάρια το βαρέλι τον προηγούμενο μήνα. Παρ’ ότι οι ΗΠΑ προέτρεπαν τις υπόλοιπες χώρες να μειώσουν την παραγωγή τους, η αμερικανική κυβέρνηση αύξανε κατά 8% μέσα στο 2015 τη δική της, ενισχύοντας τις πτωτικές τάσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού», στις παγκόσμιες αγορές.
Aποστολή