Πολιτική

Στα όρια του διχασμού το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την παραπομπή Μπατζελή – Τα στρατόπεδα και οι κινήσεις Ανδρουλάκη

Τα… όρια του διχασμού ξύνουν στο ΠΑΣΟΚ μετά από την παραπομπή στο «Πειθαρχικό» της πρώην υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή, που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο εσωκομματικό πεδίο.

Η απόφαση που θα λάβει στην αυριανή συνεδρίασή του το «Πειθαρχικό», και στο οποίο έχει κληθεί να δώσει «εξηγήσεις» η κυρία Μπατζελή θα καθορίσει εν πολλοίς το κλίμα που θα επικρατήσει στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και από τις πτωτικές τάσεις που σημειώνει το ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την παραπομπή της στο Πειθαρχικό, όπου τα 8 από τα 11στελέχη που είναι «προεδρικά» θα κρίνουν τις εξελίξεις, αν δηλαδή υπάρχει λόγος απλής επίπληξης ή διαγραφής (αναστολής της κομματικής ιδιότητας) της κυρίας Μπατζελή. Από την πρώην υπουργό έχει ζητηθεί από τον Γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο να κάνει ανασκευή της δήλωσής της με την οποία έδειξε να συμφωνεί με το Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε υποστηρίξει ότι ίσως κάποιος τραβάει από το δεξί πέτο τον κ. Ανδρουλάκη και γι ‘αυτό αρνείται κατηγορηματικά το διάλογο για συνεργασίες. Η κυρία Μπατζελή δεν έχει μέχρι τώρα «διορθώσει» τη δήλωσή της, αλλά δεν έχει λάβει και γραπτώς την «κατηγορία», την οποία ενδέχεται να ζητήσει με επιστολή που θα στείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας πριν από τη συνεδρίαση.

Το πράσινο σκηνικό βράζει από ένταση, αναμένοντας την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπου τα τρία (από τα 11) στελέχη που είναι κλίματος Χάρη Δούκα θεωρούν ότι η παραπομπή της κυρίας Μπατζελή δεν έχει ακόμη πλήρως αιτιολογηθεί και ότι σε κάθε περίπτωση είναι υπερβολική. Ως γνωστόν ο κ. Δούκας μέσω συνεργατών του είχε από το Σάββατο διαφωνήσει ανοιχτά με την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη να παραπέμψει στο Πειθαρχικό την πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή, ενώ αναφερόμενος σε δηλώσεις άλλων βουλευτών και στελεχών (που είχαν επίσης «αιφνιδιάσει» τη Χαριλάου Τρικούπη) είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να εφαρμόζονται «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Μάλιστα ο κ. Δούκας είχε θυμίσει, εμμέσως πλην σαφώς και τις δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου, με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να απαντήσει με τα δικά του «πυρά’ στον Δήμαρχο Αθηναίων.

Η αλήθεια είναι ότι η πλευρά Δούκα δεν εξέφρασε το Σάββατο τη συμφωνία της με την αναφορά της κυρίας Μπατζελή, ωστόσο αντέδρασε έντονα με την κίνηση της Χαριλάου Τρικούπη να δείξει ότι κατευθύνει την αυστηρότητά της μόνο προς τα στελέχη που στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την εκλογή του Δημάρχου Αθηναίων στην ηγεσία. Πληροφορίες λένε εν τω μεταξύ ότι πριν ξεσπάσει το κύμα αντιδράσεων ο κ. Δούκας είχε επικοινωνήσει με τον κ. Γερουλάνο, αλλά ο μεταξύ τους τηλεφωνικός διάλογος δεν κατέληξε σε κοινή δήλωση-αντίδραση, όπως είχε γίνει για άλλη πρόσφατη περίπτωση. Ο κ. Γερουλάνος δε έχει πάρει θέση για την παραπομπή Μπατζελή και με δηλώσεις του στη συνέχεια προτρέπει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ασχοληθούν με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, ώστε το κόμμα να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στις προσεχείς εκλογές.

«Το όριο για μια διαγραφή πρέπει να είναι ίδιο για όλους», επιμένει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ο οποίος είχε στηρίξει ανοιχτά την εκλογή Δούκα στην ηγεσία στις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο κ. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του χθες στο Action24 υπογράμμισε ωστόσο ότι «εγώ δεν θα έκανα την ίδια δήλωση» (της κυρίας Μπατζελή) και τάχθηκε υπέρ της μάχη για να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής σημείωσε δε ότι αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα αλλά όχι αυτοδύναμο, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να αναζητηθούν συμμαχίες, όχι όμως με τη Νέα Δημοκρατία.

Από την ώρα που επέστρεψε (χθες το απόγευμα) ο κ. Ανδρουλάκης από το ταξίδι του στις ΗΠΑ είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνική επικοινωνία με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν συνήθως τους βασικούς συνομιλητές του. Ζήτησε την άποψή τους, αλλά μάλλον έχει λάβει από το Σάββατο τις αποφάσεις του και τις «ζυγίζει». Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν όσοι θέλουν να βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και να μην συμφωνούν με μια κίνηση επίδειξης πυγμής σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχιε ανάγκη από συλλογικές δράσεις. «Αδικεί το ΠΑΣΟΚ η εικόνα εσωστρέφειας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, ενώ ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη, Νίκος Μήλης συμπλήρωσε ότι πρέπει οι «διάφοροι κύκλοι να σταματήσουν να τροφοδοτούν κλίμα έντασης» κι ότι τα περί διαγραφής ή όχι της κυρίας Μπατζελή θα τα κρίνει η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Το σίγουρο είναι ότι για κάποιες ώρες γίνεται από όλες τις πλευρές προσπάθεια να μην ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά. Και η Χαριλάου Τρικούπη για αύριο –ημέρα της συνεδρίαση του Πειθαρχικού- ρίχνει το βάρος στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και σε κομματικές δράσεις. Στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Πειθαρχικού- μία ώρα νωρίτερα, επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη θα αρχίσει η συνεδρίαση υπό τον Ανδρέα Σπυρόπουλο των νέων Τομεαρχών του κόμματος (με τη συμμετοχή της Άννας Διαμαντοπούλου και του Λευτέρη Καρχιμάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Διαμαντοπούλου (επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ) έχει αποφύγει και όχι τυχαία, να πάρει θέση, σχετικά με τις δηλώσεις και την παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει ανταλλάξει απόψεις με άλλα μέλη του Πολιτικού Κέντρου και ανθρώπους της Χαριλάου Τρικούπη. Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του «Πειθαρχικού» για το συγκεκριμένο ζήτημα, επίδειξη πυγμής ή καταλλαγής, η εικόνα στο εσωτερικό δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν γίνουν από την ηγεσία συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της ενωτικής πορείας και της συλλογικής δράσης μέσα από τις συχνές συνεδριάσεις των εκλεγμένων κομματικών οργάνων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική