Τη δέσμευσης της κυβέρνησης «να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης για να υλοποιήσουμε έργα υποδομής και αναπτυξιακά σχέδια της κάθε περιφέρειας» εξέφρασε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Τοποθετούμενος στο πλαίσιο επεξεργασίας νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες και δημάρχους, ωστόσο χαρακτήρισε ως υπερβολές και αυθαίρετες κρίσεις, προηγούμενες τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών
«Άκουσα από συνάδελφο να λέει ότι χθες μίλησε ο ελληνικός λαός. Δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα τι έκανε; Την προηγούμενη βδομάδα, που συμμετείχε το σύνολο των παρατάξεων δεν μίλησε; Άκουσα από έτερο συνάδελφο ότι χθες επανήλθε η πολιτική κανονικότητα. Δηλαδή την προηγούμενη βδομάδα δεν υπήρχε κανονικότητα; Πριν από τέσσερις μήνες, που είχαμε βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχε κανονικότητα;
Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στην κρίση του Έλληνα πολίτη. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι μας πήραμε πολιτικά μηνύματα. Και οι κάλπες πάντα έχουν πολιτικά μηνύματα. Για όλους μας. Οφείλουμε αυτά τα πολιτικά μηνύματα να τα αξιολογούμε ορθολογικά, με σεμνότητα, υπευθυνότητα, και σεβασμό στους Έλληνες πολίτες και την κρίση τους», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Σταϊκούρας: Στο λεξιλόγιό μας πρέπει να μπει με μεγαλύτερη ένταση η έννοια της συντήρησης των υφιστάμενων έργων
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης επί του συζητούμενου νομοσχεδίου, που αφορά στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για τις μεταφορές, και πιο συγκεκριμένα σε προτάσεις για νέους οδικούς άξονες, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι είναι «καλά τα νέα έργα. Αλλά, πλέον, στο λεξιλόγιό μας πρέπει να μπει με μεγαλύτερη ένταση η έννοια της συντήρησης των υφιστάμενων έργων. Διότι επί δεκαετίες στην χώρα μας δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με την συντήρηση».
Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, «βλέπουμε πως μπορεί να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα όταν δεν υπάρχει μεθοδικότητα. Συντήρηση σημαίνει πόροι. Άρα, κατά αντιστοιχία, θα πρέπει να ισορροπήσουμε μεταξύ της αναγκαιότητας εύρεσης πόρων για νέα έργα, αλλά και πόρων για συντήρηση υφιστάμενων εργαλείων. Και αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».
Οι θέσεις των κομμάτων επί του νομοσχεδίου
Το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα μηνύματα που εστάλησαν «τα λαμβάνουμε υπόψη».
Όπως σημείωσε, η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ οδήγησε σε αντισυσπείρωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας, και ότι αυτό καταγράφηκε σε όλες τις αναμετρήσεις.
Ο κ. Λαζαρίδης έθεσε επίσης την ανάγκη όλα τα κόμματα «να συμφωνήσουμε στις πολιτικές και τα εργαλεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ούτως ώστε να αυξήσουμε την συμμετοχή των πολιτών. Το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι η ανάγκη να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς, μία σχέση η οποία έχει διαρραγεί και παρά τις προσπάθειες δεν φαίνεται να αποκαθίσταται. Όσο αυτή η σχέση εμπιστοσύνης δεν αποκαθίσταται -λυπάμαι που θα το πω- η χώρα δεν μπορεί να πάει παραπέρα».
Ο λαός μίλησε χθες, και (ένα) ευρύτατο προοδευτικό μέτωπο αποτυπώθηκε στην κάλπη, τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης. Σύμφωνα με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το χθεσινό πολιτικό γεγονός «συνιστά την πρώτη βαθιά και διακριτή ρωγμή στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη». Όπως είπε, στη Θεσσαλία και σε πολλούς δήμους της χώρας, αποτυπώθηκε η αντίδραση των πολιτών στις πολιτικές της κυβέρνησης και των γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών, και μάλιστα (αποτυπώθηκε) σε εμβληματικούς δήμους όπως αυτός της Αθήνας.
Αναφερόμενος στο τι θα συμβεί (πολιτικά) αργότερα, ανέφερε ότι «δεν είναι ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη Βουλή αντιπαρατιθέμεθα με επιχειρήματα και απόψεις, και πάνω σε αυτό που θα κρίνει ο λαός στο μέλλον. Άλλωστε, σε 237 ημέρες από σήμερα, έχουμε μια άλλη επίσης, πολύ σημαντική και κρίσιμη κάλπη. Αυτή των ευρωεκλογών. Οπότε οψόμεθα μέχρι τότε».
Για επαναφορά της πολιτικής κανονικότητας, στην οποία και ο θεσμός της αξιωματικής, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μπορούν πλέον να εκφραστούν, μίλησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επισήμανε μάλιστα τις ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην «εργαλειοποίηση» του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας τα εξής:
Μην ψάχνουμε για τις αιτίες της μεγάλης αποχής «όταν βγάζουμε τον δήμαρχο με το 43%, όταν δίνουμε υπεραρμοδιότητες στον εκάστοτε δήμαρχο, όταν αποσιωπούμε τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, όταν φτιάχνουμε διπλά και τριπλά ψηφοδέλτια σαν να είμαστε συνδικαλιστικές παρατάξεις. Αυτό έγινε εδώ μέσα, στη Βουλή, και εκφράστηκε και έξω από αυτή. Και, δυστυχώς, το νομοθετικό κομμάτι αφορά εσάς, τη ΝΔ».
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, το πρώτο συμπέρασμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι «ότι επιβεβαιώνεται εκ νέου ο συνολικά αρνητικός συσχετισμός για τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλά, την ίδια στιγμή σταθεροποιείται και ενισχύεται περαιτέρω ένα διακριτό ρεύμα που αμφισβητεί αυτή την κυρίαρχη πολιτική, το οποίο εκδηλώνεται και με τον απεγκλωβισμό σημαντικών εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα αστικά κόμματα, αλλά ταυτόχρονα και με την μαχητική τους και έμπρακτη συμπόρευση με τις δυνάμεις του ΚΚΕ στην τοπική διοίκηση».
Αναφερόμενος στο «συνεχιζόμενο δράμα του παλαιστινιακού λαού, που έχει θύτη την πολεμική δολοφονική μηχανή του Ισραήλ, εδώ και δεκαετίες», είπε ότι «στήνεται στο απόσπασμα» το δικαίωμα ενός λαού στην ελευθερία του και στο δικό του κράτος. «Πότε θα εφαρμόσετε, αλήθεια, την απόφαση που πήραμε εδώ στη Βουλή για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης;» ρώτησε ο κ. Δελής.
Δεν πρόκειται για αυτοδιοίκηση αλλά για ετεροδιοίκηση, είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας. «Είναι μία ετεροδιοίκηση, διότι το αθηνοκεντρικό μοντέλο, όπως είναι δομημένο, δεν τολμά να εκχωρήσει εξουσία. Βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Εάν η αυτοδιοίκηση αποκτήσει πρωτοβουλία και αρμοδιότητα, τότε το αθηνοκεντρικό μοντέλο του Κολωνακίου -σχήμα λόγου- θα χάσει εξουσία», επισήμανε. Πρόσθεσε δε, ότι η αυτοδιοίκηση σήμερα δεν είναι ενεργό κύτταρο, αλλά μια μία κομματική περιχαράκωση, «γι’ αυτό κι εμείς δεν ασχοληθήκαμε, ούτε με συνδυασμούς, ούτε με πρόσωπα, ούτε με χρώματα, ούτε και με αρώματα».
Δεν έχει σημασία ποιος κέρδισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε ο Διονύσης Βαλτογιάννης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας Σπαρτιάτες: «Ο λαός δεν πανηγυρίζει για το ποιος κέρδισε, αλλά για το ποιος έχασε», πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν υπάρχει χειρότερο δείγμα, ότι η δημοκρατία νοσεί βαθιά στη χώρα μας, από την απαξία τόσων συμπολιτών μας να συμμετάσχουν στο βασικό αυτό θεσμό, είπε ο βουλευτής της Νίκης, Νικόλαος Βρεττός. Όπως σημείωσε, «αυτή η απαξία θα πρέπει να είναι το συμπέρασμα, και όχι ο ναρκισσισμός και η αλαζονεία που ακούστηκε από κυβερνητικά στελέχη, ή από σημαντικά κόμματα εξουσίας της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν ότι μέσα από μία ρεβάνς ή μία αντισυσπείρωση, ότι (έτσι) λειτουργεί η δημοκρατία».
Δεν είναι του παρόντος να κάνουμε σχόλιο για την επικαιρότητα, είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Τζόρτζια Κεφαλά. «Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας κάνει να κλαίμε ή να χαιρόμαστε. Αυτό θα καταλάβουμε στο μέλλον», σημείωσε.