Για την Συρία δεν αρκούν μόνοι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Χρειάζεται και μια πολιτική ειρηνευτική διαδικασία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι οι επιχειρήσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 χρόνια.
Εντολή για συμμετοχή στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους αρχικά για ένα έτος θα λάβουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ προειδοποιεί για εγχείρημα το οποίο απαιτεί «μεγάλη επιμονή». Για επιχειρήσεις που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μια δεκαετία κάνει λόγο ο πρόεδρος του συνδικάτου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Εναντίον ενός αντιπάλου όπως το Ισλαμικό Κράτος χρειαζόμαστε μεγάλη επιμονή. Υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να ηττηθεί η τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Στάινμαϊερ στην Bild, λίγο πριν από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε την συμμετοχή των γερμανικών δυνάμεων στον αγώνα κατά του ΙΚ και τόνισε ότι για την Συρία δεν αρκούν μόνο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά χρειάζεται και μια πολιτική ειρηνευτική διαδικασία.
«Στρατιωτικά κάνουμε αυτό που χρειάζεται, αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα και αυτό που μπορούμε να δικαιολογήσουμε πολιτικά», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση «δεν ξεχνά τα φοβερά εγκλήματα για τα οποία ευθύνεται ο ‘Ασαντ, αλλά όσο στην Συρία οι αντικρουόμενες δυνάμεις στρέφονται μόνο η μία εναντίον της άλλης, εξακολουθεί να χαίρεται το ΙΚ».
Το καθεστώς του Μπασάρ αλ ‘Ασαντ μπορεί τώρα να αποδείξει αν είναι πραγματικά πρόθυμο «να αγωνιστεί εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί βόμβες και χημικά εναντίον του ίδιου του λαού του», πρόσθεσε ο κ. Σταϊνμάιερ.
Ο πρόεδρος του συνδικάτου των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρέ Βούστνερ προέβλεψε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι η επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα διαρκέσει «πολύ περισσότερο από δέκα χρόνια», καθώς το ΙΚ δεν βρίσκεται μόνο στο Ιράκ και στην Συρία, αλλά σε όλη την βόρεια Αφρική, μέχρι το Μαλί και δεν αρκούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί για να το αντιμετωπίσουν.
Την άποψη ότι δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί, εξέφρασε και ο πρώην υπουργός ‘Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν και χερσαίες δυνάμεις.
Επικριτική ωστόσο εμφανίστηκε η αντιπολίτευση, με την επικεφαλής των Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ να αμφισβητεί τη νομική βάση της αποστολής, καθώς δεν υπάρχει, όπως αναφέρει, ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για στρατιωτική αποστολή. «Αυτή η αποστολή δεν έχει ούτε πολιτικό στόχο ούτε πολιτικό σκεπτικό και για αυτό είναι αδικαιολόγητη», δήλωσε η κυρία Πέτερ στο ARD.
Η Αριστερά από την πλευρά της απορρίπτει κατηγορηματικά την στρατιωτική αποστολή και εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο. «Πρόκειται για σαφές σπάσιμο ενός ταμπού και ανεύθυνη (απόφαση), διότι έτσι αυξάνεται και εδώ ο κίνδυνος τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ.