Πολιτική

Σταϊκούρας – Παππάς «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για το δημοψήφισμα του 2015

Στην παρουσίαση του βιβλίου «2015 καύσωνας στην Αθήνα» του Νίκου Στέφου – Παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του πρώην προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη η εκδήλωση

«2015 καύσωνας στην Αθήνα», τιτλοφορείται το βιβλίο του Νίκου Στέφου (ή πολιτικό θρίλερ, σύμφωνα με το συγγραφέα) και το οποίο επιχειρεί να ρίξει φως στα παρασκήνια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού του 2015 μέσα από συζητήσεις με πρωταγωνιστές της περιόδου και ενδελεχή ιστορική έρευνα. Το βιβλίο, το οποίο παρουσιάσθηκε στο αθηναϊκό κοινό απόψε, σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του πρ. πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου της ΝΔ την κρίσιμη εκείνη στιγμή, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Παππά, να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το τι έγινε το πολιτικά «καυτό» εκείνο καλοκαίρι.

Χρ. Σταϊκούρας: Οι ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα και η συμβολή της ΝΔ στη σωτηρία

Σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 επεφύλασσε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί όμως με μηνύματα για το σήμερα. Οι «καυτές» μέρες του καλοκαιριού του 2015 δεν ξεχνιούνται, με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναζήσουμε μια τέτοια δοκιμασία, σημείωσε εισαγωγικά ο υπουργός, ειδικότερα να μην επαναλάβουμε ως χώρα τα ίδια λάθη, πρόσθεσε σε άλλο σημείο. Εξάλλου, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Στέφος συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι το καλοκαίρι του 2015 ήταν το πιο δραματικό για την πατρίδα μας, μετά από εκείνο του 1974.

Επιπροσθέτως ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι, μεταξύ άλλων, στηρίχθηκε σε εσφαλμένες θέσεις, επί παραδείγματι για το ότι οι απόψεις της θα γίνονταν δεκτές από τους δανειστές ή ότι θα έτυχε ενίσχυσης από άλλες, εκτός Ευρώπης, χώρες. Επίσης αγνόησε τους κανόνες της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης, κινήθηκε στη λογική της πολιτικής διαπραγμάτευσης υποτιμώντας την τεχνοκρατική διαπραγμάτευση, ακριβώς για να αποφύγει την αλήθεια των αριθμών, που όμως γίνονταν όλο και πιο ζοφεροί, παρατήρησε ο επί των Οικονομικών υπουργός.

Ο Χρ. Σταϊκούρας άσκησε κριτική στην επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να καταφύγει στο δημοψήφισμα, για να συνοψίσει ότι αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ήταν ο …καύσωνας το καλοκαίρι του 2015. Έκανε μάλιστα λόγο για συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία, αγωνία στην κοινωνία και αναταράξεις στην πολιτική ζωή, με το κόστος των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καλούνται να πληρώνουν επί μακρόν η χώρα, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις.

Ευτυχώς όμως, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, ευτυχώς για τον τόπο και τον κ. Τσίπρα, ο τότε πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή πάτησε «φρένο» στην πορεία προς την καταστροφή. Με την τεράστια συμβολή, πρόσθεσε, παραγόντων, όπως είναι, κατά κύριο λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο Κ. Καραμανλής, ο Αντ. Σαμαράς, ο Β. Μεϊμαράκης και ο Ι. Στουρνάρας -όλοι αυτοί συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην καταρρεύσει η χώρα, είπε ο υπουργός. Και, όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η ΝΔ έβαλε «πλάτη» -λόγω της διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του τότε κυβερνώντος κόμματος- για την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης.


5044456

Όμως ο Χρ. Σταϊκούρας έστειλε μηνύματα για το από εδώ και πέρα λέγοντας ότι με βάση τα διδάγματα του καλοκαιριού του 2015 οφείλουμε να εργασθούμε με διορατικότητα, σοβαρότητα, μετριοπάθεια και υπευθυνότητα, χωρίς κούφιες αντεγκλήσεις ώστε η χώρα να βρει το βηματισμό της μέσα στην Ευρώπη και το σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο. Οφείλουμε με ρεαλισμό, μακριά από ιδεολογικές αγκυλώσεις, φραστικές διακηρύξεις και ανεδαφικές δεσμεύσεις, με επιμονή και αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους μας να αναζητήσουμε το βέλτιστο οδικό χάρτη επίτευξης υψηλής, διατηρήσιμης και βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης. Με όρους καλής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αίσθημα υψηλής εθνικής ευθύνης από όλους μας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να βάζουν διαρκώς «πλάτη» ώστε η χώρα να αναπτύσσεται με δικαιοσύνη και συνοχή, να πορεύεται με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές στερέωμα. Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε για το βιβλίο ότι συμβάλλει στον αναγκαίο εθνικό αναστοχασμό για να μην ξαναζήσουμε ποτέ, μα ποτέ, μια τέτοια δοκιμασία.

Στην παρουσίαση αναγνώσθηκε μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου (ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν τον επέτρεψαν να παραστεί και να μιλήσει, όπως ήταν προγραμματισμένο). Το βιβλίο φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές, μέσα από εξαντλητική έρευνα και συζητήσεις με τους πρωταγωνιστές της περιόδου, πτυχές που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τι ακριβώς συνέβη, σημειώνει στο μήνυμά του ο Τ. Θεοδωρικάκος.

Το βιβλίο προλογίζει ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος και μίλησε πρώτος κατά την παρουσίαση στην Παλαιά Βουλή: ο βουλευτής της ΝΔ και πρ. υπουργός επεσήμανε πως, παρότι τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 είναι πολύ κοντινά, εν τούτοις ο συγγραφέας πέτυχε να γράψει ένα βιβλίο με μεγάλο ενδιαφέρον, με πολύ ενδιαφέρουσα γραφή. Ήδη, η πορεία του βιβλίου είναι πολύ καλή και προοιωνίζεται ακόμη καλύτερη, συμπλήρωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

Ν. Παππάς: Αλλού βρισκόταν η Ελλάδα το 2015 και αλλού το 2019

Τον αντίλογο, μαζί και την υπεράσπιση της κυβέρνησης Τσίπρα, ανέλαβε ένας από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. υπουργός Νίκος Παππάς: παρότι δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το συγγραφέα, του πιστώνει, όπως είπε, ότι κάνει ρεπορτάζ και δεν καταπίνει αμάσητη την αλήθεια της μίας ή της άλλης πλευράς, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το βιβλίο ως διαχρονικό ντοκουμέντο.

Στην ουσία της πολιτικής διαφωνίας ο Ν. Παππάς σημείωσε πως αν κάποιος που δεν γνωρίζει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά πράγματα, άκουγε τον Χρ. Σταϊκούρα, θα σχημάτιζε την άποψη ότι η χώρα πήγαινε καλά ως το 2015 και ένα μόνο, εξάμηνο ήταν αρκετό για να τινάξει την πορεία αυτήν στον αέρα. Ο υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα παρέθεσε δύο δείκτες, ανεργία και ΑΕΠ, προ του 2015 και τέσσερα χρόνια μετά, για να καταδείξει, όπως είπε, την πετυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, της οποίας ήταν μέλος.

Ταυτοχρόνως ο Ν. Παππάς υπερασπίσθηκε την προσφυγή στο δημοψήφισμα και παρέπεμψε στις τότε δημόσιες τοποθετήσεις του πρ. πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που ζητούσε, δια του δημοψηφίσματος, εντολή για καλύτερη διαπραγμάτευση και όχι εντολή για έξοδο από την Ευρώπη. Η Ιστορία έχει καταγράψει πού ήταν η Ελλάδα το 2015 και πού ήταν το 2019, σημείωσε καταληκτικά ο Ν. Παππάς.

Τελευταίος στο βήμα ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος περιέγραψε τη δυσκολία που είχε να μιλά με πολιτικούς που είναι εν δράσει και άρα είχαν κάθε λόγο να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, μεταθέτοντάς τις σε άλλους πολιτικούς. Υπογράμμισε δε, την επιδίωξή του να κάνει μια inside δημοσιογραφική έρευνα και όχι μια απλή ιστορική καταγραφή. Και με τα λόγια του Ν. Στέφου, «έζησα ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ», που θα άξιζε, όπως είπε, να γίνει και ταινία, όχι όμως μόνο με την αλήθεια ενός εκ των πρωταγωνιστών.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, του Β. Μεϊμαράκη κ.α., και έκλεισε με την ευχή να μην ξαναζήσει η χώρα τέτοια δοκιμασία.

Εκ μέρους του εκδοτικού οίκου ΑΘΕΝS BOOKSTORE PUBLICATIONS μίλησε ο Γιώργος Μουρούτης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το βιβλίο του Ν. Στέφου έγινε best seller ήδη από τον πρώτο μήνα κυκλοφορίας του. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου, παρέστησαν, εκτός των κ.κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη, πολλοί βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

You may also like