Οικονομία

Σταθάκης: Να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα στη συμφωνία TTIP

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Να διασφαλιστούν τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλους τους τομείς της ενδεχόμενης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων χωρών της Βόρειας Αμερικής, των ΗΠΑ και του Καναδά, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, διατυπώνοντας τις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.
 
Σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ- Καναδά (CETA), ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για συμφωνία μεικτής αρμοδιότητας και ότι θα πρέπει αυτή να επικυρωθεί και από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Την άποψη αυτή εξέφρασαν σχεδόν στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη και η νομική υπηρεσία του συμβουλίου. Η λήψη απόφασης επί της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναβλήθηκε για επόμενο Συμβούλιο Υπουργών. Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε περαιτέρω τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τον τρόπο που έκλεισαν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς να εξασφαλιστεί επαρκής προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και κάλεσε να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Όσον αφορά με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικά εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις αν δεν διασφαλιστεί ρητά στη Συμφωνία ότι «τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα, μεταξύ άλλων, για την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων θα παραμείνουν αναλλοίωτα και ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να ενισχύονται από τα κράτη ανεμπόδιστα και χωρίς να λογοδοτούν».

Σχετικά με τη νέα πρόταση για την προστασία των επενδύσεων, ανέφερε ότι «οι σχετικές προβλέψεις χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν και να αξιολογηθούν ως προς τις επιπτώσεις τους στη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων μεμονωμένων κρατών». Για τα ειδικότερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, κάλεσε την Επιτροπή για άμεση έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά για την αυξημένη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.
 
Κλείνοντας, ο κ. Σταθάκης κάλεσε τους ομολόγους του να αφουγκραστούν τις αντιδράσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, και να λάβουν υπόψη την πληθώρα των αντιδράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη απέναντι στο περιεχόμενο της συμφωνίας.
 
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τις εμπορικές πτυχές στο πλαίσιο της προστασίας της βιομηχανίας του χάλυβα. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ, ώστε να προστατεύεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία από την πλεονάζουσα παραγωγή σε τρίτες χώρες.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like