Υπάρχει ρευστότητα, αλλά δεν γίνονται επενδύσεις, οι επιχειρηματίες διστάζουν να αναλάβουν πραγματικούς κινδύνους στην οικονομίας, τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χόιερ.
Ο κύριος Σταθάκης παραδέχθηκε ότι είναι ακόμα υπαρκτό το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ενώ υπογράμμισε ότι ένα μέρος των έργων του 2015 «θα ολοκληρωθεί με μια μορφή νέου δανεισμού ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο ΕΣΠΑ». Υποστήριξε δε ότι υπάρχουν πεδία που μπορούν αν υπάρχουν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
«Για να οδηγηθούμε στην οικονομική ανάπτυξη πρέπει να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα. Το σχέδιο Γιούνκερ και η ποσοτική χαλάρωση στοχεύουν στη στήριξη των επενδύσεων», πρόσθεσε ο κύριος Σταθάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, όπως η αγροτική οικονομία, η τεχνολογία, η νεανική επιχειρηματικότητα, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «θέλουμε να προσανατολιστούν οι πόροι της EBRD για 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «το κεντρικό πρόβλημα είναι οι πολιτικές λιτότητας. Οι εξελίξεις των αδύναμων οικονομιών δημιουργούν και επηρεάζουν την οικονομία και των πιο ισχυρών οικονομιών. Δεκάδες μελέτες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Υπάρχει μια αποδοχή ότι από την πολιτική σταθεροποίησης να πάμε στη στήριξη ανάπτυξης. Υπάρχει μια μετατόπιση από πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές στήριξης ανάπτυξης. Η ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών υπάρχουν όμως παράλληλα με τα δομικά προβλήματα, π.χ. το θέμα του τραπεζικού συστήματος».
Ο κύριος Σταθάκης ανέφερε ότι «παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων” παραμένει υπαρκτό. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απεμπλοκή των τραπεζών για να παίξουν το ρόλο τους. Ο τρόπος και οι λύσεις που έχουμε μέχρι σήμερα παραμένει προβληματικός. Πέρα από το τραπεζικό σύστημα υπάρχει και η πρόκληση για δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «η χώρα καλείται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους. Είναι σε μεταβατικό στάδιο το ΕΣΠΑ. Προσπαθούμε να απεντάξουμε έργα που δε θα τελειώσουν, να δούμε ποια θα συνεχίσουν το επόμενο και να εντάξουμε ομαλά νέα έργα. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αυτές. Ένα μέρος των έργων του 2015 να ολοκληρωθούν με μια μορφή νέου δανεισμού ώστε να μην καταλάβουν χώρο από το νέο ΕΣΠΑ».
«Υπάρχουν πεδία που μπορούν αν υπάρχουν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η επενδυτική στρατηγική για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει κι άλλες μέριμνες. Υπάρχει ανάγκη για καλύτερο κλίμα μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης. Χρειάζεται κοινωνική συνοχή και κατανόηση διαφορών κάθε κράτους μέλους. Πρέπει η ΕΕ να εγκαταλείψει πολιτικές λιτότητας. Απέναντι στην ύφεση να εργαστούμε με πάθος για μια νέα επενδυτική πρωτοβουλία», κατέληξε ο υπουργός, ενώ άσκησε κριτική στο Μνημόνιο, λέγοντας ότι στην αρχή οι ιδιωτικοποιήσεις θεωρείτο ότι θα έφερναν τη λύση, αλλά τα έσοδα που παρήχθησαν ήταν κάτι παραπάνω από 2 δισ. περίπου ευρώ μέχρι σήμερα, και αργότερα το πολύ μέχρι 5-6 δισ. ευρώ.