SelectedΠολιτική

Σταθερά μπροστά η ΝΔ – Νέα Δημοσκόπηση

newego_LARGE_t_1101_54624686Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό του “Βήματος της Κυριακής”, είδε το φως της δημοσιότητας. Ενδιαφέρουσα τόσο για την πολιτική κατεύθυνση της κοινής γνώμης, όσο και για τη σκιαγράφηση των συναισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Δυσαρέσκεια για ΣΥΡΙΖΑ – άνοδος για ΝΔ

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δημοσκόπηση του “Βήματος”, η οποία προβλέπει πεντακομματική Βουλή, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 23,5% έναντι 16,4% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά 7,1 ποσοστιαίων μονάδων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,8%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,6%, το ΚΚΕ 5,9%, οι ΑΝΕΛ 2,5%, η Ένωση Κεντρώων με 2,4%, το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας με 1,8%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,3% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Εξάλλου, το 3,9% απαντά πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το λευκό/άκυρο φτάνει στο 2%, ενώ το 11,6 δηλώνει αναποφάσιστο και ένα 12,5% απαντά πως δεν θα ψηφίσει.

Στο ερώτημα “Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έβγαινε πρώτο, αν γίνονταν σήμερα εκλογές;” το 48% λέει “Νέα Δημοκρατία” και το 22% “ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ το 18,5% απαντά “Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ”.

Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 31%, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα προτιμά το 23,5% των ερωτηθέντων.

Ωστόσο, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται απόλυτα διχασμένο ως προς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ειδικότερα, το 47% ζητεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, ενώ το 40,5% τάσσεται υπέρ της άμεσης προσφυγής στην κάλπη.

Τέλος, ως προς την πιθανότητα διενέργειας ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με θέμα την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, το 44% τάσσεται κατά, ενώ το 31,5% δηλώνει πως θέλει ένα δημοψήφισμα.

“Φταίνε οι άλλοι, όχι εμείς”

Από την άλλη, ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης δείχνουν την Ελλάδα σε ακινησία, σε στασιμότητα, ανήμπορη να κλείσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν και να προχωρήσει στο μέλλον.

Οι Έλληνες παραμένουν απογοητευμένοι (72%), ανήσυχοι (71%), θυμωμένοι (64%) και το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι βυθισμένο στην ανυποληψία. Η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τις προσωπικότητες που ακολουθεί στα κοινωνικά δίκτυα-social media (26,5%), ακόμη και την τρόικα (19,5%), και ελάχιστα τους πολιτικούς (7,5%).

Μέσα στη συλλογική σύγχυση και στην υποχώρηση του πνεύματος προόδου, αναβιώνουν τα αρχαϊκά στερεότυπα: η Ελλάδα υπήρξε θύμα των μεγάλων δυνάμεων (68%), οι Ευρωπαίοι τήρησαν τιμωρητική στάση (41,5%), δεν άξιζαν στη χώρα επτά χρόνια μνημόνια (56,5%).

Όσο παρατείνεται η μη κανονικότητα γκρεμίζονται ισχυρά κάστρα, όπως το κοινό νόμισμα: Το 45% (ήταν 43% το 2016) των πολιτών πιστεύει ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα με θέμα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το υπόλοιπο 52,5% απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η τάση για απόρριψη της ΕΕ είναι βαθύτερη, καθώς το 28% ζητεί την κατάργησή της, με το 69% να διαφωνεί. Αν αυτό συνδυαστεί με τα προηγούμενα δεδομένα, προβάλλει ένα ανησυχητικό αντιευρωπαϊκό ρεύμα χωρίς πειστική εναλλακτική λύση, πλην της ανεπίγνωστης σεναριολογίας για τη δραχμή.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, μπορεί η επιστροφή στον εθνικισμό να αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα, ωστόσο μέσα από τις παράδοξες απαντήσεις προβάλλει ένα ακόμη χαρακτηριστικό του έθνους: η μετάθεση της ευθύνης στους άλλους.

You may also like

More in Selected